KRO klimaatdebat: The great global warming swindle

An Inconvenient Truth, de klimaatfilm van Al Gore uit 2006 heeft de interesse voor duurzaamheid in een stroomversnelling gebracht. In principe top, al viel er zeker ook het een en ander aan te merken op de film.

Sceptisch over CO2 als hoofdoorzaak

Veel van de kritiek is gebundeld in de tegendocu uit 2007; The great global warming swindle. De documentaire presenteert het IPCC als een religieus bolwerk, dat koste wat kost zieltjes wil winnen voor de eigen ideologie.

De focus op CO2 als bron van al het kwaad is inderdaad wat kort door de bocht. Het klimaat is een uiterst complex geheel waarvan we niet alle aspecten volledig doorgronden. The great global warming swindle geeft een inkijk in die complexiteit maar ook op deze tegendocu is veel aan te merken.

KRO klimaatdebat, deskundigen over global warming

Dat gebeurde onder andere in het KRO Klimaatdebat (terugkijken op NPO3.nl). Na een ingekorte vertoning van de docu tafelen Arie Kattenberg (klimaatwetenschapper KNMI), Bas van Geel (paleoklimatoloog), Salomon Kronenberg (klimaatkritische geoloog), Hans Labohm (kritische econoom) en Marcel Crok (kritisch). Het debat begint rond de 39e minuut, voor de documentaire zelf raad ik de  de versie hieronder aan.

Een belangrijk punt in de tegendocu is dat hernieuwbare energie ook te verkopen is zonder gebruik te maken van doemscenario’s. Destijds werd al gewaarschuwd voor de effecten die de ‘klimaathype’ op de bevolking zou kunnen hebben. Nu, 5 à 6 jaar later, kunnen we stellen dat de clash tussen gangbare klimaatwetenschap en klimaatsceptici het denken over hernieuwbare energie inderdaad onnodig sterk beïnvloed.

Kritische review door The Guardian.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 13 aug 2017

    […] TV elk kritisch geluid over klimaat weert. The Great Global Warming Swindle is destijds uitgezonden door KRO Brandpunt en ‘klimaatoptimist’ Marianne Zwagerman kreeg nog dit jaar bijzonder veel kansen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.