Mooi, mooi India

Voor zijn afstudeeronderzoek werkt Sustainable Energy Technology student Sander Veltkamp aan een biomassaproject in India. Via Wattisduurzaam houdt hij ons op de hoogte van de vorderingen.

Het is vrijdagochtend 5:45 uur in de ochtend en ik ben op weg naar een klein dorpje (100 huishoudens) om aldaar een kooktest uit te voeren met een van de dorpelingen die werkt op mijn kantoor, het stukje aarde hier heeft zich al een uurtje eerder richting de zon gedraaid. De kooktest duurt bijna 2 uur en zij heeft rijst, indische curry en indisch platbrood gemaakt, terwijl ik echt alles heb gewogen wat er ook maar in haar handen kwam. Na dit als ontbijt te gebruiken, ga ik weer terug richting kantoor om de eigenlijke werkdag te beginnen. Dit alles natuurlijk niet zonder van de uitzichten op dit mooie stukje aarde tussen de heuvels te genieten. Andere dorpelingen zijn al druk aan het werk in de rijstvelden of als dagloner in de stad, dus de hoogste tijd dat ik dan ook richting kantoor ga, het is inmiddels 8:30 uur. Op kantoor werk ik de resultaten uit van de tests van de vorige dag om daar vervolgens op voort te borduren in de middag. Om 13 uur is de lunch; rijst, natte- en droge curry (alles waarbij groenten en aardappelstukjes door elkaar gemixt zijn heet namelijk curry) en een beetje echt yoghurt na (ik zeg ‘echte’ want in deze yoghurt zitten ten minste nog de originele klonten in, die klonten die je er zonder toevoegingen niet uit krijgt….). ’s middags begin ik mijn 4 uur durende test van de distillatiekolom. Een erg succesvolle deze keer, want ik heb 90wt% Ethanol geproduceerd uit een voeding van 6wt%, toch fijn om bevestigd te krijgen dat mijn theoretische uitwerkingen daadwerkelijk ook iets zeggen over de praktijk. Er zijn nog steeds verbeteringen nodig, maar daar denken we morgenvroeg tijdens de analyse weer over na. Eerst even opruimen, alle samples goed organiseren en de data in mijn lab journaal schrijven. Ik kan rechtstreeks door naar de mess, waar het eten alweer op mij staat te wachten, het is 21 uur inmiddels en het eten bestaat uit: rijst, natte- en droge curry en Indisch platbrood. Moe maar voldaan keer ik terug naar mijn kamer waar ik na een heerlijk koude douche nog even wat korte filmpjes op mijn laptop kijk en heerlijk onder de ventilator in slaap val. Morgen mag ik weer en misschien zie ik dan wel weer een uitzicht als deze:

Zo kan een willekeurige dag er in India voor mij uitzien. Nou sta ik niet elke dag om 5.45 uur op, maar meestal om 7:30 uur. Ook gaat niet altijd alles zo voorspoedig, soms krijg je op een dag namelijk helemaal niets gedaan, omdat je afhankelijk bent van andere mensen waar ofwel niet mee te communiceren is, of die heel erg traag zijn. Vandaar dat ik mijn vlucht ook 2 weken heb moeten opschuiven, mijn eerste planning bleek wel erg ambitieus. Nog steeds is er erg veel te doen, maar de resultaten lijken erg goed en ik kan vanaf nu vrijwel zelfstandig werken.

Nog steeds is het echt een feest om hier te zijn, hoewel ik natuurlijk ook wel een aantal dingen van thuis mis. Ik vlieg de 21ste terug naar Nederland en ik denk dat ik, als ik achterom kijk, ook wel een aantal dingen van India ga missen, waaronder de prachtige natuur die ik jullie niet wil onthouden.

De natuur, de mensen, het eten (als het niet elke dag hetzelfde is) en mijn project hier zijn dingen die ik nog lang zal onthouden. Als het echter gaat om stroomuitval, internet en een warme douche in een koude omgeving (ipv andersom), moet je toch echt in Nederland zijn.

Succes met de verkiezingen van over 2 weken en stem op serieuze partij he. (zoals D66!)

Asoechi!

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Thijs schreef:

  Netjes inderdaad, 90%. En nog twee weekjes extra productie draaien dus, mooi geregeld ;). Vergeet dan niet: http://www.hellendoorn.nl/bestuur/verkiezingen/bij-volmacht/Verzoek_om_bij_volmacht_te_stemmen.pdf/

  De kooktest ging inmiddels ook op de eigen stook?

 2. Wouter schreef:

  Nice Veltkamp! Beetje jammer van de politieke propaganda, maar verder leuk om te lezen!;) Succes met je onderzoek!

 3. Vincent schreef:

  Ik had nooit zo’n zwevende kiezer achter jou gezocht. Meer een man die weet wat hij wil. 😉
  Heb 21 sept in de (PIP) agenda staan. Kunnen we daarna weer eens een bakkie doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.