Subsidie voor schone vrachtwagens & meer rotondes

Moderne vrachtwagens komen in aanmerking voor een leuke subsidie. Ook kwam de overheid vandaag met plannen voor meer rotondes. Daar is de vrachtsector dan weer minder blij mee.

Het Ministerie van Infrastructuur en Mileu stelt in totaal 39 miljoen euro subsidie beschikbaar voor vrachtwagens en bussen die voldoen aan de euro VI-norm. De moderne, veel schonere motoren zouden de tegemoetkoming rechtvaardigen.

Op dezelfde dag kwam het ministerie ook met plannen voor een kleine 2000 nieuwe rotondes, tot ergernis van de chauffeurs. Het afremmen, stilstaan en weer opgang brengen van zware bussen en vrachtwagens kost veel brandstof en zorgt in de spits voor de nodige files.

Verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng stelt voor de rotondes te vervangen door voorrangspleinen, voorangskruispunten met een breed middeneiland waarop overstekend verkeer veilig kan wachten. Wachten tot beide rijstroken van de hoofdweg tegelijk vrij zijn hoeft dan niet meer en dat kan de doorstroom significant verbeteren.

Voor veel kruispunten met een groot verschil in verkeersaanbod tussen de kruisende wegen lijkt het voorrangsplein inderdaad een prima oplossing, veel compacter ook dan de meeste rotondes met een vergelijkbare capaciteit.

Klein voorrangspleintje in Hilversum

Bronnen: Trouw (Subsidie) & Trouw (Rotondes)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.