Russen bouwen drijvende kerncentrales

Russen en nucleaire energie op zee. Het klinkt misschien wat spannend maar nieuw is de combinatie zeker niet. IJsbrekers en onderzeeërs varen al ruim vijftig jaar op kernenergie. Waar op deze schepen de nucleaire reactor enkel voor de aandrijving en ‘auxiliary-verbruik’ wordt ingezet gaat de energie van de drijvende kerncentrales primair naar nederzettingen op de wal.

Energie en drinkwater voor afgelegen gebieden

De drijvende kerncentrales zien er met een beetje fantasie uit als een cruiseschip maar de mobiele kerncentrales zijn niet in staat zichzelf te verplaatsen. Met sleepboten zullen naar de plaats van bestemming worden gebracht; dat kan een afgelegen stad zijn of een rampgebied waar de elektriciteitsvoorziening is weggevallen. Alhier levert de kerncentrale zowel energie (stroom en vermoedelijk ook warmte) als schoon drinkwater, gemaakt uit de zee waar hij in ligt.

Hieronder een bijdrage van Aljazeera over de Russische drijvende kerncentrales van alweer twee jaar terug. Inmiddels is de bouw van het eerste platform goed op weg, vermoedelijk volgt in 2016 de eerste oplevering.

Bron & ImageCredit: Phys.org


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.