Russen bouwen drijvende kerncentrales

Russen en nucleaire energie op zee. Het klinkt misschien wat spannend maar nieuw is de combinatie zeker niet. IJsbrekers en onderzeeërs varen al ruim vijftig jaar op kernenergie. Waar op deze schepen de nucleaire reactor enkel voor de aandrijving en ‘auxiliary-verbruik’ wordt ingezet gaat de energie van de drijvende kerncentrales primair naar nederzettingen op de wal.
Energie en drinkwater voor afgelegen gebieden
De drijvende kerncentrales zien er met een beetje fantasie uit als een cruiseschip maar de mobiele kerncentrales zijn niet in staat zichzelf te verplaatsen. Met sleepboten zullen naar de plaats van bestemming worden gebracht; dat kan een afgelegen stad zijn of een rampgebied waar de elektriciteitsvoorziening is weggevallen. Alhier levert de kerncentrale zowel energie (stroom en vermoedelijk ook warmte) als schoon drinkwater, gemaakt uit de zee waar hij in ligt.
Hieronder een bijdrage van Aljazeera over de Russische drijvende kerncentrales van alweer twee jaar terug. Inmiddels is de bouw van het eerste platform goed op weg, vermoedelijk volgt in 2016 de eerste oplevering.
Bron & ImageCredit: Phys.org
- Energieopslag is letterlijk een goudmijn in Australië - 22 apr 2025
- Verduurzaam je woning: een investering in de toekomst - 20 apr 2025
- Demofabriek voor permanente CO2-opslag opgestart in Rotterdam - 18 apr 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.