Nieuwe kolencentrales flexibeler inzetbaar

In Duitsland komt inmiddels al ruim een kwart van de energie uit hernieuwbare bronnen. Heel groen maar het vergt de nodige flexibiliteit van de resterende 75% aan energieproducenten die nog niet duurzaam zijn. Nieuwe kolencentrales van energiebedrijf RWE zijn geoptimaliseerd voor flexibele inzetbaarheid.

Binnen een kwartier 500 MW meer of minder uit kolen

Vooralsnog waren het vooral gasgestookte energiecentrales die de wispelturigheid van windturbines en zonnepanelen opvangen. Traditionele kolencentrales hebben de naam traag op te starten en eenmaal draaiend een min of meer vast vermogen te leveren. Gasturbines zijn wat dat betreft beter regelbaar. Energie maken met aardgas is helaas veel duurder dan met kolen. Zeker wanneer gascentrales vooral als stand-in voor duurzame bronnen fungeren zijn ze vaak verliesgevend.

De nieuwe generatie kolencentrales combineert de kostenvoordelen van steenkool met de flexibiliteit van gas. De boilers voor deze kolencentrales zijn door toepassing van hogesterkte staal en verbeterde lastechnieken inzetbaar met wisselende en veel grotere warmtebelastingen. Sinds september vorig jaar draaien er twee stoomturbines met een maximaal vermogen van 1.100 MW welke binnen 15 minuten 500 MW kunnen op- en afschalen, sneller dan veel gas-centrales.

Bron: Technisch Weekblad
ImageCredit: LeoSynapse @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.