Rechtop dobberende zonnepanelen vriendelijk voor elektriciteitsnet
De Duitse installateur Sinn Power ontwikkelt een drijvend zonnepark met zonnepanelen die recht uit het water steken. Zonlicht dat weerkaatst op het wateroppervlak beschijnt zo ook de tweezijdige zonnepanelen, voor extra opbrengst.
De opvallende opstelling is ontstaan in reactie op beperkende Duitse wet- en regelgeving.
Die staat maximaal 15% bedekking van het wateroppervlak toe bij drijvende zonneparken. Bovendien moeten de zonnepanelen minimaal 40 meter uit de oever liggen. Dit maakt dat drijvende projecten in Duitsland economisch niet aantrekkelijk zijn, terwijl er op kunstmatige meren die achterbleven na de winning van zand, grind en bruinkool flink wat potentie voor duurzame energieproductie is in Duitsland.
Door de zonnepanelen verticaal te plaatsen, in rijen met net geen 4 meter tussenruimte, voldoet het concept van Sinn Power ruimschoots aan de 15-procentseis. Binnen de grenzen van de Duitse wet kan Sinn Power zo toch voldoende vermogen plaatsen om projecten rond te rekenen.
Sinn Power hoopt in augustus 2024 te starten met de realisatie van 1,8 megawatt aan dobberende zonnepanelen op een grindgroeve 20 kilometer ten westen van München. Een project om in de gaten te houden, ook voor toepassing Nederland.
Meer zonnestroom in ochtend en avond
Het mooie van de tweezijdige (bifacial) zonnepanelen, is dat ze aan beide zijden zonlicht invangen en omzetten in elektriciteit. Dit maakt ze geschikt voor onder meer solar carports, waarbij zonlicht dat via straatwerk omhoog kaatst tegen de onderzijde van de panelen bijdraagt aan de opbrengst. Een verticale opstelling, zoals Sinn Power nu drijvend ontwikkeld, heeft zich op land ook al bewezen. Onder meer als alternatieve schutting, in combinatie met landbouw of gemonteerd aan gevels.
Met name als de rechtopstaande, tweezijdige panelen gericht zijn op het oosten en westen, leveren ze een heel ander opwekprofiel dan traditioneel schuin geplaatste zonnepanelen. In plaats van één grote piek in de middag, leveren de rechtopstaande panelen twee keer per dag piekproductie. Deze pieken zijn in absolute zin kleiner maar vallen beter samen met de dagelijkse pieken in de vraag naar elektriciteit, in de ochtend en avond.
Op water geïnstalleerde panelen hebben extra opbrengst door koeling en reflecties van het wateroppervlak. En ten opzichte van reguliere drijvende zonnepanelen hebben de rechtopstaande zonnepanelen minder last van vogelkak. Daarmee is dit concept ook in landen waar minder strenge restricties op drijvende zonneparken gelden het overwegen zeker waard.
Bron: PV Magazine, Sinn Power / Imagecredit: Sinn Power
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.