Advertorial: Verspil geen geld, blijf jaarlijks energie vergelijken

Een of twee keer per jaar valt de energierekening op je deurmat en betaal je dit bedrag netjes aan je energieleverancier. Je hebt namelijk jaren geleden veel energiemaatschappijen vergeleken en toen bleek je huidige energieleverancier de goedkoopste te zijn. Maar wees alert! Om het jaar worden de energieprijzen gewijzigd. Misschien is je energierekening niet duurder geworden, echter is dit geen garantie dat het ergens anders niet goedkoper kan.

Energieprijzen veranderen elk jaar

Elk jaar bepaalt ACM (Autoriteit Consument & Markt) de maximale energieprijs. Energieleveranciers mogen zelf hun energieprijzen vaststellen, vandaar dat er een maximaal tarief voor energie wordt afgesproken. Energiebedrijven wijzigen meestal hun prijzen op 1 januari en 1 juli. Het kan dus zo zijn dat een energieleverancier eerst een lage energieprijs hanteerde en het volgende jaar besluit de prijs te verhogen. Hier kom je dan pas achter als je de energierekening moet betalen en er niet meer onderuit komt.

Lees goed de (actie)voorwaarden

Veel energieleveranciers proberen via verschillende manieren klanten te werven en te behouden. Lees daarom eerst goed de actievoorwaarden door voor het afsluiten van een energiecontract. Bij het vroegtijdig opzeggen van een contract, moet je vaak een opzegvergoeding betalen. Ook zijn er contracten waarbij de korting vervalt wanneer je het contract tussentijds opzegt. Als je elk jaar zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, kan je het best kiezen voor een jaarcontract. Zo kan je elk jaar energie vergelijken en gebruik maken van kortingen en acties voor nieuwe klanten.

Tips voor het energie vergelijken

Bekijk eerst wat je nu per jaar betaalt voor energie afhankelijk van je verbruik. Maak vervolgens een schatting aan de hand van je energierekening hoeveel energie je het komende jaar gaat verbruiken. Check vervolgens of je kosteloos kan overstappen, dus geen opzegvergoeding hoeft te betalen. Na het verzamelen van deze gegevens kan je eenvoudig online energie vergelijken. Vergeet niet om verschillende energievergelijkers te gebruiken, misschien vergelijkt een andere energievergelijkingssite meer aanbiedingen. Geen goede aanbieding gevonden? Probeer het later nog eens, aanbiedingen kunnen per dag verschillen. Soms blijkt je huidige energieleverancier de goedkoopste energie te leveren, maar dat hoeft niet te betekenen dat je hetzelfde betaalt. Dit tarief geldt wellicht alleen voor nieuwe klanten of is een recente aanbieding.

Wat zijn betrouwbare vergelijkingssites?

Het is lastig te zeggen welke energievergelijkingssites wel of juist niet betrouwbaar zijn. Let daarom op de volgende punten: Staat de site als bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Kan je contact op nemen met het bedrijf via mail en telefoonnummer? Heeft de vergelijkingssite een keurmerk en is dit terug te vinden op de site van het keurmerk? Tenslotte is het belangrijk om de algemene voorwaarden te lezen of er geen vreemde dingen in staan. Een bekende en betrouwbare vergelijkingssite voor energie vergelijken is Easyswitch.nl. Als je een goede aanbieding hebt gevonden kan je hier gelijk en gratis overstappen van energieleverancier.

Dit is een gesponsorde bijdrage van Marijke Dekker, namens Overstappen.nl. Hebt u zelf ook interesse om te adverteren op Wattisduurzaam.nl? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.