Duitse zonnestroom van nu was in 2008 subsidievrij geweest

Jason Blackeye, via Unsplash Public Domain

In een Duitse tender voor zonne-energieprojecten is de biedprijs tot onder de 7 eurocent per opgewekte kilowattuur gezakt. Nog geen tien jaar geleden was dat een concurrerende prijs voor ‘gewone grijze elektriciteit’. 

Denemarken doet het nog goedkoper

De zonnesector verbrak in 2016 record op record: In april dook Mexico onder de € 40 per megawattuur (MWh), in augustus brak Chili door de € 30 en in september bleef Abu Dhabi op een haar na steken boven de € 20 per MWh.

De absolute prijsrecords van landen tussen de kreeft- en de steenbokskeerkring evenaren we hier natuurlijk nooit. Minstens zo interessant echter is de prijsontwikkeling dichter bij huis. Ook in onze minder zonnige contreien daalt de zonnestroomprijs keihard. In een recente Duitse tender was het laagste bod € 62,60 per megawattuur. Eind november won een Deense bieder in een grensoverschrijdende veiling zelfs een contract voor 50 megawatt zonnepanelen tegen € 53,80 per MWh. Een andere tender in Denemarken resulteerde in een gunning voor 22 megawatt zon-PV tegen slechts € 0,017 per kilowattuur bovenop de groothandelsprijs voor elektriciteit.

Concurreren met kolenstroom is een ‘moving target’

EEX, via Bloomberg
Nog niet zo gek lang geleden was € 50 à € 60 per megawattuur het gemiddelde prijsniveau van ‘gewone’ elektriciteit in Noordwest-Europa. In 2008 lagen de groothandelsprijzen voor stroom in Duitsland boven de € 80 per MWh en na een kort dipje tikte de markt in 2011 nog de € 60 per MWh aan. Sindsdien zijn de prijzen voor (groene én grijze) stroom keihard gedaald.

Voor een deel is de dalende trend te danken aan een stevige economische crisis, een deel is te verklaren door de ongekend lage prijzen voor steenkool en ook de toevoeging van grote vermogens aan (gesubsidieerde) hernieuwbare elektriciteit speelt natuurlijk een rol. Duidelijk is in ieder geval dat ‘duurzaam concurreren met fossiele energie’ van twee kanten moet komen. Zonnepanelen en windturbines hebben sinds 2008 een enorme technische ontwikkeling doorgemaakt. Het prijsniveau van beide hernieuwbare bronnen is daarmee gezakt tot een niveau dat tien jaar geleden concurrerend was geweest.

Tegelijkertijd is de prijs van grijze stroom helaas even sterk gedaald, zonder noemenswaardige innovatie aan de kant van conventionele energiecentrales. Waar tien jaar geleden aardgas nog gold als relatief schone transitiebrandstof zijn het inmiddels juist de  gascentrales die de handdoek als eerste in de ring gooien. Zonder serieuze CO2-prijs gaat het eindspel straks tussen de allervuilste bruinkoolcentrales en alsmaar goedkopere wind- en zonneparken. Krommer kan niet.

Bron: PV Magazine, SEIA, Sun & Windenergy / Imagecredit: Jason Blackeye, via Unsplash Public Domain / Graph: EEX, via Bloomberg

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 21 jan 2017

    […] windturbines en zonnepanelen is, nadert hernieuwbare energie (subsidievrij maar zonder opslag) het prijspeil van steenkool en aardgas. In 30 landen zijn zonnepanelen of windturbines nu al de goedkoopste vorm […]

  2. 06 apr 2017

    […] en Duitsland zijn binnen Europa de absolute koplopers op het vlak van wind- en zonne-energie. Vanwege de weersafhankelijkheid van deze bronnen, ontstaat […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.