URENCO slaat uraniumoxide bovengronds op bij Duitse grens

URENCO (URanium ENrichment COrporation) is een samenwerkingsverband van Groot Brittannië  Duitsland en Nederland met als hoofddoel de verrijking van uranium voor gebruik in kerncentrales. Urenco heeft onder andere vestigingen in Almelo en, aan de andere kant van de Duitse grens, bij Gronau. Op deze laatste locatie zal binnenkort ‘kernafval’ worden opgeslagen.

Bovengrondse opslag kernafval bij Gronau

Milieuorganisaties staan natuurlijk meteen op de achterste poten en zien in de nieuwe plannen een levensgevaarlijke bovengrondse opslag van nucleair afval. Het verrijkingsconsortium zelf spreekt niet van kernafval maar doopt het uraniumoxide om tot grondstof. Het valt helaas niet mee om uit te vogelen om wat voor afval/grondstof het nu precies gaat.

Wel zou het gaan om 60.000 ton en dat zou er dan tot 2120 mogen blijven liggen. Het moet gezegd; dat is best lang voor een grondstof. Zeker in een tijd dat andere bedrijven de voorraden juist tot een absoluut minimum beperken. Aan de  andere kant schept de Duitse Atomausstieg (het afschakelen van vele Duitse kerncentrales, naar aanleiding van de ramp bij Fukushima) natuurlijk ook een unieke situatie.

Kernafval of nucleaire grondstofreserve?

Voor een goed oordeel is het essentieel te weten waar het nu precies omgaat. Wanneer het een voorraad onverrijkt uraniumerts betreft welke door de afname in vraag niet meer rendabel te verrijken is dan is dat geen probleem. Betreft het (al dan niet afgewerkte) brandstofstaven dan is het een heel ander verhaal.

Helaas valt het voor een semi-leek als de schrijver dezes dus niet mee op deze belangrijke vraag een goed antwoord te vinden. Het bericht wordt op diverse nieuwssites geëchood maar tot nu toe zonder verdere duiding. Iemand onder de lezers die hierin wat kan aanvullen?

(De opslag komt op nog geen 5 km van mijn ouderlijk huis dus ik ben bovengemiddeld geïnteresseerd). 

Update 03 – 04 – 2013 (21:13):
Los van bovenstaande maar toch ook gerelateerd; Enrichment Technology legt de productie stil na een dodelijk bedrijfsongeluk. Tijdens het schoonmaken van een oven raakten twee mannen buiten bewustzijn, vermoedelijk vanwege zuurstofgebrek. Inmiddels zijn beide medewerkers helaas overleden.

Enrichment Technology Corporation (ETC) is in 2006 afgesplitst van URENCO (joint venture met het Franse Areva) maar de bedrijven zijn nog steeds directe buren. ETC ontwikkeld en produceert voor URENCO de centrifuges waarin het uranium wordt opgewerkt tot brandstof voor kerncentrales.

Bron:  Trouw
ImageCredit: dcandea @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.