Zonnestroom onder 1 eurocent per kilowattuur in Saudi Arabië?

Pacific Southwest Region, via Wikimedia Creative Commons

De grens van 1 cent per kilowattuur voor zonneparken lijkt geslecht. Het Saudische Renewable Energy Project Development Office (REPDO) heeft een recordbieding ontvangen voor een project van 600 megawatt (MW). 

Het kan dus nog steeds goedkoper

Update 10 april 2021: PV Magazine schrijft dat REPDO voor het 600 MW grote Al Shuaiba-project een bod heeft ontvangen voor de productie van zonnestroom tegen $0.0104 per kilowattuur (kWh).

Bij de huidige eurodollarkoers komt dat neer op 0,87 eurocent/kWh. Ik heb nog geen andere bronnen gevonden die dit recordbod voor dit project bevestigen. Wel schrijft Renewables Now over een bod voor een ander project, 1.500 MW groot, dat is gegund tegen $0.01239 (€0.0104/kWh). Ook dat is alweer een flinke tik goedkoper dan de laatste prijs die ik een jaar geleden in dit overzicht opnam. De rek is er nog altijd niet uit.

Hieronder eerdere berichten over prijsrecords voor zonne-energie:


Goedkoopste zonnestroom nu in Abu Dhabi: 1,24 eurocent/kWh

Het staatsenergiebedrijf van Abu Dhabi heeft in een aanbesteding voor liefst 2 gigawatt aan zonnepanelen in een keer de laagste kilowattuurprijs ooit aangeboden gekregen. Het project bij Al Dhafra moet in Q2 van 2022 in bedrijf komen.

Ruim 10% onder het oude record

Update 29 april 2020: PV Magazine en RenewEconomy schrijven dat het Franse energieconcern EDF en de Chinese PV-fabrikant Jinko samen de de ongekend lage prijs van 0,0497 dirham per kilowattuur hebben geboden.

Dat komt neer op € 0,0124/kWh en daarmee slaat Abu Dhabi een flink gat met de vorige recordprijs, geboekt door Qatar in januari 2020 (zie hieronder). De tender voor het project was al uitgeschreven in juli 2019. Het proces van gunning heeft iets vertraging opgelopen in verband met maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus.

Met de lichte vertraging schuift ook de deadline voor ingebruikname iets op, van maart 2022 naar het eerste kwartaal van datzelfde jaar. Ogenschijnlijk is de pandemie dus geen reden geweest om de voorwaarden voor het project aan te passen. Mooi dat dit ondanks de lage prijzen voor olie en gas (de belangrijkste energiebronnen voor elektriciteitsproductie in de regio) doorloopt. De grens van 1ct/kWh komt ogenschijnlijk snel dichterbij.

Hieronder eerdere berichten over prijsrecords voor zonne-energie:


Record goedkoopste zonnestroom naar Qatar: 1,42 eurocent/kWh

In een aanbesteding van Qatar General Electricity and Water Corp voor een zonnepark van 800 megawatt hebben Total en Marubeni een prijs van 0.0571 Qatarese Rial per kilowattuur (kWh) geboden. Een nieuw prijsrecord voor zon-PV.

Verder en verder achter de komma

Update 26 januari 2020:  Omgerekend naar euro’s hebben het Franse Total en het Japanse Marubeni 1,423ct/kWh geboden. Dat is 3,6% goedkoper dan het voorlaatste wereldrecord, geboekt door Akuo in Portugal in augustus 2019.

Om deze records nog te herkennen, moeten we steeds verder achter de komma kijken. Belangrijker is dat dit eerste serieuze zonneproject voor aardgasexportland Qatar flink in het eigen gasverbruik zal schelen. Op de piek leveren Qatarese gascentrales nu zo’n 8.000 megawatt, 800 megawatt aan spotgoedkope zonnestroom scheelt dan een slok op een borrel.

Hieronder eerdere berichten over prijsrecords voor zonne-energie:


Zonnepark voor 1,5ct per kilowattuur in Dubai, en het is geen record

De Dubai Electricity and Water Authority (Dewa) zet op een haar na geen nieuw prijsrecord met een tender voor een nieuw zonne-energieproject van 900 megawatt (MW). Desalniettemin is 1,5 eurocent per kilowattuur het vermelden waard.

Gefaseerd goedkoper

Update 13 oktober 2019:  Het zonnepark van 900 MW is onderdeel van het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, in totaal 5.000 MW groot.

Dubai zet dit megaproject in steeds grotere fases in de markt. Zo draagt het emiraat bij aan de groeiende schaalgrootte in de markt voor zonnepanelen en profiteert het van de kostendaling die dat oplevert. Omdat de aanbieders in elke fase met dezelfde hoeveelheid zonuren rekenen en Dewa de spelregels in de tender min of meer gelijk houdt, geven de biedingen in Dubai een uitstekend beeld van de kostendaling voor zonneparken sinds begin 2015, zie tabel.


Fase (*) Omvang  Dollarcent/kWh Ontwikkelaar
I (oktober 2012) 13 MW (Niet kunnen vinden) First Solar
II (januari 2015) 200 MW 5,84 ACWA/TSK
III (mei 2016) 800 MW 2,99 Masdar/Jameel
IV (november 2018) 250 MW (naast 700 MW CSP) 2,40 ACWA
V (oktober 2019) 900 MW 1,69 ACWA
Winnende aanbiedingen Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park sinds 2012. (*datum bekend making biedingen)

Hieronder eerdere berichten over prijsrecords voor zonne-energie:


Wereldrecord naar EU: Zonnestroom van 1,5ct/kWh in Portugal

Van zonneprojecten die elektriciteit leveren voor rond de 2 eurocent per kilowattuur (kWh) kijken we al lang niet meer op. Europa liet in deze race tot nu toe nauwelijks van zich horen. Daar brengt Portugal nu verandering in.

Heeft Portugal de smaak nu te pakken?

Update 4 augustus 2019: Een veiling voor zonne-energieprojecten in Portugal bleek in juli 2019 – ondanks de maximumprijs van 4,5 eurocent per kilowattuur (ct/kWh) – flink overschreven. Portugal kon dus lekker shoppen.

Voor de elektriciteit uit ruim 1 GW verdeeld over 23 zonneprojecten is Portugal gemiddeld 2ct/kWh kwijt, met als mooiste uitschieter* een project van 1,476ct/kWh. Daarmee heeft het voorlaatste prijsrecord krap een maand stand gehouden.

Los van de recordprijs is deze veiling een mooie eyeopener voor Portugal, dat tot nu toe wonderbaarlijk genoeg slechts enkele honderden megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd heeft. En ook voor Zuid-Europa een opsteker. Spotgoedkope zonnestroom is niet langer voorbehouden aan het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

*Update 5 augustus 2019: Het veilingresultaat staat maar het lijkt dat specifieke spelregels in deze veiling het beeld vertroebelen. Het meest waarschijnlijk is dat de 1,476ct/kWh een vloerprijs is. Dan ontvangt de betreffende ontwikkelaar de marktprijs zolang deze boven deze vloerprijs staat, wat vaak het geval zal zijn. Wordt vervolgd, voor nu bedankt tipgevers!

*Update 13 oktober 2019: Er was binnen deze Portugese veiling sprake van variabele prijzen én van vaste prijzen. De bodemprijs van 1,476ct/kWh die door de Franse ontwikkelaar Akuo is geboden betrof een perceel van 150 megawatt en een vaste prijs. Toch een record dus.

Hieronder eerdere berichten over prijsrecords voor zonne-energie:


Weer eens een record: Zonnestroom onder de 1,5ct/kWh in Brazilië

Zonnestroom betreft wereldwijd steeds vaker centenwerk. Brazilië legt de lat met 1,5ct/kWh nog weer een tikkie lager. 

Nieuw mikpunt

Update 3 juli 2019:  Brazilië heeft 5 projectontwikkelaars voor in totaal 211 megawatt aan zonnepanelenprojecten gegund.

De gemiddelde elektriciteitsprijs waarvoor de ontwikkelaars inschreven is 6,748 Braziliaanse real-cent (1,556 eurocent) per kilowattuur. De goedkoopste van de 5 projecten dook zelfs tot 6,499 real-cent (1,499 eurocent) per kWh.

De projecten moeten in 2023 operationeel zijn.

Hieronder eerdere berichten over prijsrecords voor zonne-energie:


Prijsbreker: Saudi’s beloven Irak 3 GW zonnestroom voor 2 ct/kWh

Saudi Arabië heeft buurland Irak aangeboden een zonnepark van 3 gigawatt (GW) te bouwen en de opbrengst van dit enorme zonne-energieproject voor 2,1 dollarcent per kilowattuur aan de Iraki’s te leveren. 

Vier keer goedkoper dan stroom uit Iran

Update 1 augustus 2018: Dat schrijft Bloomberg op basis van contact met het Irakese Ministerie van Elektriciteit. Datzelfde ministerie ontkent op de eigen website de beweringen. Bloomberg heeft (2 dagen later) echter niet gerectificeerd.

Wat zeker is, is dat de elektriciteitsvoorziening in Irak de afgelopen decennia flinke klappen heeft gehad. Investeringen in de wederopbouw van centrales komen dankzij aanhoudende spanningen nog altijd niet van de grond. Import van elektriciteit, onder andere van oosterbuur Iran, vulde tot recent een deel van de tekorten aan. De levering van ±1 GW uit Iran is in juli 2018 echter gestaakt, al dan niet vanwege achterstallige betalingen.

Zuiderbuur Saudi Arabië springt graag in het onstane gat en deed het Iraakse Ministerie van Elektriciteit (volgens Bloomberg dus) een aanbod om 3 GW zonnestroom te exporteren. De Saudi’s zijn daarbij, wederom volgens Bloomberg, bereid tegen $ 0,021 (€ 0,018) per kilowattuur te leveren. Een kwart van de prijs die Iran vraagt. De Saudi’s zouden de export te starten ‘binnen een jaar na ondertekening van het contract’.

Mits Bloomberg dit aanbod niet uit de duim gezogen heeft, is het een deal die Irak lastig kan afslaan. Het aanbod is echter niet los te zien van de rivaliteit tussen Iran en Saudi Arabië. Reële kans dat de Saudi’s hier geen marge pakken of zelfs ietsje toeleggen. Maar dan nog: 3.000 megawatt zonnestroom, tegen nog geen 2 eurocent per kilowattuur. Zeer benieuwd.

Hieronder eerdere berichten over de recente prijsdoorbraken voor zonne-energie:


Mexico, Chili en Saudi Arabië duiken onder 2 ct/kWh zonnestroom

Update: Na Saudi Arabië duikt de prijs voor zonnestroom ook in Mexico en Chili onder de € 20 per megawattuur (MWh). Het Italiaanse Enel bouwt voor $ 17,70 (€ 15,01), respectievelijk $ 21,48 (€ 18,53) per MWh in beide landen.

Correctie 27 november 2017: Enthousiasme, taalverwarring en een spotgoedkoop zonnepark van Enel in Chili een week eerder hebben de energiewereld naar nu blijkt op het verkeerde been gezet: De hieronder genoemde recordprojecten van Enel in Mexico betreffen geen zonnepanelen maar windturbines.

De laagste prijs voor zonnestroom in de laatste Mexicaanse veiling blijkt 1,97 dollarcent (1,65 eurocent) per kilowattuur te zijn. Voor een project van 80 megawatt groot, te realiseren door de Japanse ontwikkelaar Mitsui.

Daarmee blijft Mexico het land met de laagste bevestigde zonnestroomprijs maar houdt het nog niet gecontracteerde record van Saoudi Arabië (1,79 dollarcent/kWh) vooralsnog stand. Excuus voor de verwarring.

Oorspronkelijke bericht van 19 november 2017 hieronder.


Op naar de € 0.01 per kilowattuur?

Update 19 november 2017: Enel scherpt het prijsrecord voor zonnestroom verder aan. In Mexico bouwt het energieconcern twee zonneparken van samen 289 megawatt, tegen 1,77 dollarcent per geleverde kilowattuur.

Dat maakt het vorige record, 1,79 dollarcent in Saudi Arabië, direct een stuk geloofwaardiger. Op woensdag 22 november geeft Mexico meer details bij de resultaten uit de laatste veiling.

Hieronder eerdere berichten over de recente wereldrecords voor zonne-energie:


Chili bevestigt recordbod van $ 21,48  per megawattuur zonne-energie

Duurzaam in directe concurrentie met fossiel

Update 7 november 2017: In de Chileense tender is grofweg 600 megawatt geveild tegen een gemiddelde prijs van $ 32.50 (€ 28.03) per MWh. Stroom uit hernieuwbare bronnen was geen voorwaarde maar alle capaciteit is gewonnen door windparken, zonneprojecten en geothermie.

Dankzij de competitieve aanbesteding van elektriciteitsproductie in Chili zijn de biedprijzen in 3 jaar tijd met 75 procent gedaald, met de $ 21,48  per MWh van Enel voor zon-PV als voorlopige hoogtepunt. Omdat het Saudische record van begin oktober 2017 (hieronder) nog niet bevestigd is, is Chili daarmee vooralsnog ook houder van het record voor goedkoopste subsidievrije zonnestroom.

De winnende projecten uit deze aanbestedingsronde moeten 1 januari 2024 operationeel zijn en voorzien Chili daarna tot eind 2043 van duurzame elektriciteit.

Hieronder eerdere berichten over de recente wereldrecords voor zonne-energie:


Zonnestroom tegen 1,5 eurocent/kWh voor Saudi’s

In de race om de goedkoopste hernieuwbare elektriciteit ooit neemt Saudi Arabië het stokje over. Het beste bod op het eerste zonnepark in de oliestaat biedt zonnestroom tegen $ 17,86 (€ 15,18) per megawattuur (MWh).

26 procent onder het vorige record

Update 5 oktober 2017: De prijs voor zonne-energie is voor het eerst onder de 2 ct per kilowattuur gedoken. Duurzame energieontwikkelaar Masdar uit Abu Dhabi neemt genoegen met $ 1,79 dollarcent/kWh.

De Saudische aanbesteding voor 300 megawatt aan zonnepanelen, het eerste grote hernieuwbare energieproject in de oliestaat, was populair. Er schreven 27 partijen in en na de eerste selectieronde bleven er 8 over. Liefst 7 daarvan boden aan elektriciteit te leveren voor een prijs onder de 3 dollarcent per kilowattuur.

Ondanks de grote concurrentie en gunstige voorwaarden roept de absurd lage prijs van Masdar de nodige vragen op. Experts vrezen dat er op de achtergrond toch sprake is van een subsidie en benadrukken dat het laagste bod niet per definitie ook het winnende bod is.

Hieronder eerdere berichten over de recente wereldrecords voor zonne-energie:


Zonnestroom van 2 eurocent per kWh in Abu Dhabi

Nog altijd is de absolute bodemprijs niet gevonden. Een consortium van Aziatische bedrijven heeft in Abu Dhabi aangeboden 1.170 megawatt aan zon-PV te installeren, voor de recordprijs van € 20,5 per opgewekte megawattuur.

Update 29 november 2016: In Dubai heeft ontwikkelaar Masdar getekend voor de realisatie van een zonnepark van 800 megawatt, tegen $ 0,029 per opgewekte kilowattuur. Geen record, wel een bewijs dat de bodemprijzen niet op zichzelf staan.

Wie doorbreekt de € 20 per MWh?

Update 19 september 2016: De water- en energieautoriteit van Abu Dhabi heeft zes superlage aanbiedingen én een ‘offer they cannot refuse’ ontvangen op een zonnepanelentender van 350 megawatt.

De twee beste biedingen in de veiling duiken onder het laatste prijsrecord voor zonnestroom, dat nog geen maand geleden in Chili uit een tender rolde. Het winnende consortium, met o.a. de Chinese PV-producent JinkoSolar, wil de 350 megawatt plaatsen en de opgewekte stroom verkopen tegen $ 24 (€ 21,5) per megawattuur. Als Abu Dhabi bereid is het project in omvang te verdrievoudigen, zakt het consortium zelfs naar $ 23 (€ 20,5) per megawattuur.

Daarmee zakt deze bieding nog weer 20 procent onder de uiterst scherpe laatste recordprijs. Ten opzichte van het in april nog onwaarschijnlijke record van 4 cent is de bodemprijs zelfs alweer gehalveerd. Duikt er in 2016 nog iemand onder de 2 cent?

Hieronder het vorige record van 21 augustus 2016:


Goedkoopste zonnestroom nu in Chili: 2,9 ct per kilowattuur

Opnieuw een laagterecord voor de prijs van zonnestroom. De Spaanse ontwikkelaar Solarpack bouwt in Chili 120 megawatt aan zonnepanelen tegen de laagste kosten ooit. 

$ 29 per MWh zonnestroom

Een zonnepark van Solarpack levert vanaf 2021 jaarlijks 280 gigawattuur duurzame stroom aan het Chileense net, tegen de recordprijs van $ 29,10 per megawattuur (MWh).

Het Spaanse Solarpack was een van de weinige zonne-energieontwikkelaars met een winnend bod in de Chileense tender, waar in totaal voor 12.430 gigawattuur aan elektriciteitsproductie is vergeven. Windparken sleepten verreweg de meeste capaciteit binnen en voor traditionele energieproducenten als Engie en AES bleef er in het duurzame geweld bijna niets over.

Met de 120 megawatt van Solarpack in Chili is het prijsrecord voor zonne-energie opnieuw in Zuid-Amerikaanse handen. In april 2016 doorbrak Mexico, ook in een veiling (bericht hieronder), de grens van $ 40 per megawattuur. Slechts enkele weken later overtoepten de Verenigde Arabische Emiraten met 800 megawatt tegen $ 29,90 per MWh in Dubai. Het record in Chili bevestigt opnieuw dat zonnestroom de concurrentie met steenkool lachend aan kan, mits het klimaat gunstig is.


Hieronder het oorspronkelijke bericht, van 12 april 2016:

Istia Solarpower, via EGP

Istia Solarpower, via EGP

Zonnestroom Mexico duikt onder 4 dollarcent per kilowattuur

Het Italiaanse energieconcern Enel Green Power (EGP) bouwt in Mexico drie zonneparken met in totaal 1 gigawatt vermogen. EGP deed Mexico de scherpste aanbieding ooit voor zonne-energie.

De Mexicaanse regering heeft contracten geveild voor 1,9 gigawatt aan duurzame elektriciteitsproductie, met een looptijd van 15 jaar. De veiling was open voor elke vorm van duurzame elektriciteitsproductie maar driekwart van de contracten is gewonnen door exploitanten van zonne-energie.

Italiaans succes in Mexico

Enel Green Power heeft met drie contracten, voor in totaal 992 megawatt aan zonnecentrales, het grootste deel van geveilde energievraag binnengesleept.

EGP moest daarvoor wel tegen ongekend lage tarieven intekenen. De duurzame stroom uit het goedkoopste project, in de aan Texas grenzende staat Coahuila, kost Mexico slechts $ 36 per geleverde megawattuur. Wereldwijd de laagste prijs ooit voor zonnestroom en een prijsniveau waar ook kolen- en gascentrales het erg lastig mee krijgen. EGP steekt $ 1 mrd in de realisatie van de drie projecten. In 2018 verwacht het concern de Mexicaanse zonnecentrales in bedrijf te nemen.

Bron: EGP, PV Tech, Bloomberg ImageCredit: Pacific Southwest Region, via Wikimedia Creative Commons

Dit vind je misschien ook leuk...