€ 12 mrd subsidie voor wind, zon, aardwarmte en biomassa

Karsten Würth, via Unsplash Public Domain

Binnen de stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie (SDE+) is in 2017 opnieuw meer geld beschikbaar voor hernieuwbare energieprojecten. Het Ministerie van Economische Zaken maakt komend jaar € 12 mrd vrij.

SDE-budget dubbel overtekend

Net als in dit jaar komt het subsidiebudget in 2017 in twee rondes beschikbaar. In het voorjaar de eerste € 6 mrd en in de herfst de tweede helft. In 2016 was er in twee tranches in totaal € 9 mrd beschikbaar.

“Het aandeel hernieuwbare energie ontwikkelt zich positief. Dat blijkt uit het aantal aanvragen dat in 2016 is ingediend. Voor het beschikbare budget was de regeling tweemaal overtekend”, zegt Minister Henk Kamp van Economische Zaken. “Daarnaast zijn veel aanvragen ingediend tegen een lager subsidiebedrag dan aangevraagd kon worden. Dit toont aan dat de door de SDE-systematiek beoogde concurrentie ervoor zorgt dat de prijs voor hernieuwbare energie daalt.

Grootste kansen voor goedkoopste duurzame energie

De SDE-regeling is zo ingericht dat de goedkoopste vormen van hernieuwbare elektriciteit en warmte voorrang krijgen bij de gunning van de subsidies. Zo concurreren de technologieën en projectontwikkelaars onderling en krijgt Nederland zoveel mogelijk duurzame energie voor zo min mogelijk subsidie. Kamp: “Het creëren van concurrentie tussen fossiele en duurzaam opgewekte energie is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een CO2-arme energievoorziening in 2050.”

De € 12 mrd subsidie voor 2017 is beschikbaar voor onder meer zonnepanelen, windparken op land, bodemenergie, biogas en industriële ketels op biomassa. Voor de offshore windparken voor de Nederlandse kust is een aparte subsidiepot beschikbaar. Volgend jaar gaat naar verwachting de tender open voor het eerste deel van Windpark Hollandse Kust, goed voor 700 megawatt aan zeewindturbines.

In 2016 won Dong met (op dat moment) de recordprijs van € 0,072 per kilowattuur de tender voor de eerste helft van Windpark Borssele. De biedingen voor het tweede deel van dit windpark zijn inmiddels binnen. De scherpste prijs voor dit windproject wordt vermoedelijk in december 2016 bekendgemaakt. Mogelijk opnieuw met een prijsrecord.

Bron: Rijksoverheid / Imagecredit: Karsten Würth, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Lomito schreef:

  Aanvankelijk zou jaarlijks 3,5 miljard euro aan SDE+ worden toegezegd voor het plaatsen van nieuw hernieuwbaar vermogen, er heeft zich op basis van dat vooruitzicht een complete eco-industrie geschaard rondom het uitgifteloket waar het gratis geld wordt uitgedeeld.

  Maar opeens bleek het klimaat niet mee te werken, de opwarming van de aarde begon flink uit de pas te lopen met het onverminderd stijgende CO2-gehalte van lucht, waardoor de broeikasgashypothese op losse schroeven kwam te staan en daarmee ook het daaruit afgeleide energiebeleid, zoals het SER-Energieakkoord. De drukte rondom het loket werd groter en de eco-industrie begon te morren: straks gelooft niemand ons meer en gaat het loket dicht. Aangezien er veel VVD-vriendjes bij het loket waren gaan bivakkeren besloot de regering het beschikbare jaarbudget snel te verhogen van 3,5 naar 9 miljard. Zonder electorale pijn want het benodigde geld wordt pas na de verkiezing van 2017 doorberekend en dan ook nog niet eens via de rijksbegroting maar via de energierekening van eindgebruikers.

  En dan gaat het eind 2016 helemaal mis, onverwacht wordt Trump als president gekozen die de broeikashypothese verwerpt waardoor eerder gemaakte klimaatafspraken waardeloos worden. De politieke wind in de wereld lijkt gedraaid, ook in Nederland gaan de gevestigde partijen een rake klap om de oren krijgen tijdens de aanstaande verkiezingen zodat ook hier het voorgenomen energiebeleid dreigt te verdwijnen. Extra drukte bij het loket dus, want iedereen had gerekend op nog minstens 12 jaar lang 3,5 miljard euro per jaar gratis geld. En dus werd het beschikbare budget voor 2017 snel opgevoerd naar 12 miljard euro, pakken wat je pakken kunt zolang het nog kan.

  Met het klimaat heeft het allemaal niets van doen, het CO2-gehalte van lucht blijft ondanks alle investeringen wereldwijd gewoon doorstijgen en daar mogen we eigenlijk ook dankbaar om zijn. CO2 is geen gif maar een natuurlijk gas dat aan de basis staat van al het leven op aarde. Dankzij het verhoogde CO2-gehalte is de aarde aanzienlijk groener geworden en mogen we ons verheugen op sterk dalende honger in de wereld ondanks groei van de wereldbevolking. In 2017 gaat het loket definitief dicht.

  • Thijs schreef:

   Dat Trump roept dat klimaatverandering niet bestaat, betekent helaas niet dat klimaatverandering niet bestaat. Dat Nederland investeert in emissievrije energie, betekent helaas niet dat het CO2-gehalte wereldwijd daalt.

   Wat wel sterk daalt is de subsidie per opgewekte duurzame kilowattuur. 2018 is misschien nog te vroeg maar we naderen het punt dat we de SDE kunnen vervangen voor een veilingsysteem. De offshore-tenders geven al aan wat voor extra prijsdruk dat genereert.

   • Lomito schreef:

    De wereldwijde investeringen in CO2-reductie hebben geen meetbare invloed op het CO2-gehalte omdat de productie van al die windmolens en het verstoken van biomassa juist met extra CO2-uitstoot gepaard gaat. En uiteraard omdat de natuurlijke CO2-uitstoot vele malen groter is dan de menselijke bijdrage.

    Het is dan ook niet omdat Trump domme uitspraken doet dat de CAGW-hypothese bevestigd wordt, de grootste verandering hier is dat die hypothese en het daarvan afgeleide klimaatbeleid niet langer vanzelfsprekend zijn nu een belangrijke natie zich afkeert van de politiek correcte klimaatopvatting. Er zullen ongetwijfeld nog vele volgen…

    De dalende subsidie op windenergie is kunstmatig, de echte kosten worden omgeleid via belastingvoordelen als de Energie Investerings Aftrek en via verrekening in de transportkosten van de energierekening zoals de hoge aansluitkosten voor de windmolens op zee die door Tennet worden genomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.