Extra wind en zon compenseert verminderde inzet gascentrales

Thomas Reaubourg, via Unsplash Public Domain

In 2022 kwam 40% van de elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare bronnen. In 2021 was dat nog 33%, blijkt uit cijfers van het CBS. De totale productie van elektriciteit bleef met 118 miljard kilowattuur gelijk ten opzichte van 2021.

Niet meer elektriciteit uit steenkool

Hoewel aardgas in 2022 uitzonderlijk duur was én de productiebeperking op kolencentrales in de loop van 2022 is opgeheven, hebben kolencentrales evenveel elektriciteit geproduceerd als in 2021; 16 miljard kilowattuur (kWh).

De productie van gascentrales daalde met 16%, van 56 tot 47 miljard kWh. En waar Nederland in 2021 nog net een beetje elektriciteit importeerde, leverde Nederland in 2022 netto 4 miljard kWh aan het buitenland.

De productie uit zon nam met 54 procent toe, die uit wind met 17 procent. Dat kwam vooral door toegevoegde capaciteit. In 2022 werd 4 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen en 1 gigawatt aan extra windturbines geïnstalleerd. Ook de gunstige weersomstandigheden hielpen mee. De productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht daalde juist iets.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Bron: CBS / Imagecredit: Thomas Reaubourg, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    Ter Verduidelijking. Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bron in 2022 was 47 miljard kWh. Zonnestroom 17 miljard kWh. Windstroom in 21 miljard kWh. De prijs van een kWh was een euro in 2022. Dat is goed verdienen met Zon en Windstroom. Ik heb zelf een productie van 11.000 kWh per jaar met Zon op Dak. 2022 was een goed jaar om geld te verdienen met Zonnestroom op Dak. Dat zouden meer mensen moeten doen. Nederland Energieland met 4 miljard Zon en Windstroom export. Dat levert miljarden op voor Nederland Energieland met stroom van Zon en Wind. Stem voor Salderen, voor opbrengst Zon op Dak. Salderen is goed voor iedereen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.