Duitsland €12,6 miljard (!) rijker na veiling van 4 offshore windkavels

Jesse De Meulenaere, via Unpslash Public Domain

Een veiling van 4 offshore windkavels in de Duitse Noord- en Oostzee heeft bij elkaar €12,6 mrd opgeleverd. De veilingopbrengst komt ten goede aan de Duitse afnemers van elektriciteit, duurzame visserij en natuurbehoud. 

20 jaar korting op elektriciteitsprijs

In totaal gaat het om naar schatting 7000 megawatt (MW) aan windturbines. Het Britse olieconcern BP heeft hiervan 4000 MW te pakken gekregen, het Franse olieconcern TotalEnergies mag de andere 3000 MW exploiteren.

De beide olieconcerns betalen 10% van de biedprijs voorafgaand aan de bouw van de windparken. Dit bedrag – €678 mln voor BP en €582 mln voor Total – steekt Duitsland in verduurzaming van haar visserij en in versterking van flora en fauna op zee. De resterende €11,3 mrd betalen de olieconcerns gedurende de eerste 20 jaar van exploitatie van de windparken. Dit bedrag gebruikt de Duitse regering om de energiekosten voor huishoudens en bedrijven te verlagen.

De 4 windparken moeten in 2030 in bedrijf zijn en krijgen een vergunning van 25 jaar, met optie op 10 jaar verlenging. BP wil de windstroom benutten voor de CO2-reductie op haar raffinaderijen, levering aan laadpalen voor elektrisch vervoer en voor de duurzame productie van waterstof en biobrandstoffen. Total verwacht de elektriciteit te verhandelen, direct op de elektriciteitsmarkt of in langjarige 1-op-1 contracten met specifieke afnemers.


Prachtresultaat na ‘mislukte’ aanbesteding eerder in 2023

Het Duitse Bundesnetzagentur organiseerde de veiling omdat de aanbesteding voor de offshore windparken in eerste aanleg ‘mislukt’ was. In juni 2023 bleek dat 8 à 9 gegadigden bereid waren de windparken zonder subsidie te bouwen. Vanwege die gelijke stand kon het agentschap voor geen van de 4 kavels een winnaar aanwijzen.

Ruim 1 cent per kilowattuur voor Duitsland

Hoeveel partijen meededen aan de veiling heb ik niet kunnen vinden maar voor de verschillende kavels waren 55 tot 72 biedrondes nodig voordat BP en Total als winnaar werden aangewezen. De animo om geld mee te brengen om windparken te mogen bouwen was dus knap groot.

Uitgaande van 35 jaar exploitatie en een capaciteitsfactor van 50% moeten de beide olieconcerns over de levensduur van de projecten op elke geleverde kilowattuur 1 eurocent extra verdienen alleen om de €12,6 mrd goed te maken. Desondanks verwacht BP een rendement van 6 tot 8% te maken op de gewonnen kavels.


Bron: Bundesnetzagentur, BP, Total / Imagecredit: Jesse De Meulenaere, via Unpslash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.