Ook 2e helft Maxima-centrale krijgt efficiency- en waterstofupdate

Engie

Het Franse energieconcern Engie investeert nog eens €40 mln in modernisering van haar Maxima-centrale. De gascentrale bij Lelystad draait na de ombouw in 2027 efficiënter en kan tot 50% waterstof meestoken met het aardgas.

Voldoende vertrouwen in de toekomst

“Als we onze vaste kosten over steeds minder draaiuren moeten terugverdienen, zijn investeringen in groot onderhoud en nieuwe gascentrales op zeker moment lastig te verantwoorden”, zei Harry Talen, CEO Engie Nederland, in 2024 in een interview.

Gascentrales blijven onmisbaar voor onze leveringszekerheid. Door door de groei in wind- en zonnestroom draaien ze echter steeds minder productie. Dat Engie de modernisering van de Maxima-centrale doorzet, toont dat het concern voldoende vertrouwen heeft dat de investering zich ook gegeven de uitdagende marktomstandigheden terug kan verdienen.

De gascentrale bij Lelystad bestaat uit 2 stoom- en gasturbines van oorspronkelijk elk 440 megawatt. Met het moderniseringspakket stijgt het vermogen per turbine tot 475 megawatt. Dit dankzij modificatie van de branders en de schoepen in de turbines. Hiermee neemt ook het rendement toe, van net iets onder tot net iets boven de 60%.

In 2023 is de eerste turbine al aangepakt, in 2027 is dus ook de tweede turbine aan de beurt. Het verhoogde rendement scheelt volgens Engie jaarlijks tot 40.000 ton CO2-uitstoot per turbine, afhankelijk van de inzet.


De centrale is klaar voor verplicht bijmengen van waterstof

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft in april aangekondigd dat gascentrales vanaf 2030 een minimumpercentage waterstof moeten bijmengen op het aardgas. In 2030 gaat het om 1%, van 2032 tot 2035 om 5%.

De modernisering van de Maxima-centrale maakt het mogelijk om tot 50% waterstof bij te mengen. Ruim voldoende om aan de nieuwe eis te voldoen. Uitzicht op daadwerkelijk meestoken van waterstof in de gascentrale is er desondanks nog niet. Een aansluiting op het toekomstige Nederlandse waterstofnet is nog niet voorzien. Talen: “Engie toont haar bereidheid te investeren in de transitie en gaat graag met de overheid en partners in gesprek over de ontwikkeling van de infrastructuur voor en de levering van waterstof, alsmede de randvoorwaarden voor een gezonde economische uitbating.”

Meestoken van de maximale 50% waterstof zou jaarlijks 200.000 ton CO2-uitstoot kunnen reduceren. Wederom afhankelijk van het draaiprofiel van de centrale, en van de duurzaamheid van de waterstof.


Bron: Engie / Imagecredit: Engie


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.