Energiezuinig wonen populair in 2014

Dankzij het Woningmarktakkoord uit 2013, met daarin maatregelen als de btw-verlaging voor de bouw en extra energiesubsidies, kozen opvallend veel woningeigenaren in 2013 en 2014 voor energiebesparende maatregelen in huis.

Dit is een gastblog van Jelmer Soes, namens Isolatie-weetjes.nl. Ook geïnteresseerd in het schrijven van een gastblog of advertorial voor WattisDuurzaam.nl? Neem contact met ons op!

Woningeigenaren wagen de stap

Crisis of niet, vorig jaar waagden veel woningeigenaren in Nederland toch de investering in een duurzamer huis. Dat kwam niet zomaar uit het niets, de overheid speelde hier al langere tijd bewust op in. In het vroege voorjaar van 2013 kwam de regering tot een akkoord voor de woningmarkt, waarin onder andere werd besloten dat de btw op arbeidskosten in de bouw tijdelijk werd verlaagd naar 6%. Ook kwamen er extra subsidies vrij voor mensen die hun huis energiezuiniger wilden maken.

300.000 meer verbouwingen

En met succes: eerder dit jaar publiceerde platform Woonkennis cijfers waaruit viel op te maken dat in 2013 zo’n 300.000 meer huishoudens in Nederland tot energiebesparende verbouwingen overgingen dan in het jaar daarvoor. Denk bij dit soort verbouwingen aan het aanbrengen van goede isolatie in gevels, vloeren en daken, de investering in een moderne en efficiënte HR-ketel, of bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ glas in de ramen. Zo werden veel woningen energiezuiniger en aantrekkelijker voor eventuele verkoop, werd heel Nederland een stukje duurzamer en kreeg de bouwsector ook nog eens een welkome impuls.

Ook in 2014 soortgelijke verwachtingen

Wegens dit succes besloot de regering om de eerdergenoemde maatregelen met in ieder geval een jaar te verlengen. Tot voorjaar 2015 kan dus sowieso nog worden geprofiteerd van een btw van 6% op alle arbeidskosten in de bouw. Ook zijn er nog altijd in verscheidene gemeentes subsidies of speciale duurzaamheidsleningen mogelijk, om zo de investering in een duurzaam huis beter behapbaar te maken. De verwachting is dan ook dat ook in 2014 veel huishoudens energiezuiniger, duurzamer en waardevoller zijn geworden.

Voordelig en duurzaam

Het duurzaam maken van uw huis kan dus voordeliger dan u nu misschien denkt. Benieuwd naar de mogelijkheden in uw specifieke situatie? Neem dan eens contact op met uw gemeente en informeer of er nog mogelijkheden zijn voor subsidies of duurzaamheidsleningen. Van één voordeel profiteert u sowieso, en dat is de eerder genoemde tijdelijke btw-verlaging in de bouw. Wel is het raadzaam om niet te lang te wachten met een besluit, want voorlopig zijn er geen andere signalen bekend dan dat deze gunstige maatregel in het voorjaar van 2015 weer zal worden stopgezet.

Imagecredit: getwired @sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.