Tweede groene waterstoffabriek van 200 megawatt in Rotterdam

Air Liquide

Het Franse Air Liquide, producent en leverancier van industriële gassen, bouwt op de Rotterdamse Maasvlakte een elektrolyser van 200 megawatt. De definitieve investeringsbeslissing volgt op de toekenning van een miljoenensubsidie.

Export naar Antwerpen

De elektrolyser van Air Liquide behoort tot de 11 projecten die vorige week forse subsidies verkregen voor de productie van hernieuwbare waterstof. De subsidie volstaat waarschijnlijk om het project rond te rekenen.

De gassenleverancier investeert ruim €500 mln in het project en hoopt de waterstofproductie al eind 2027 op te starten. Air Liquide installeert zowel proton elektron membrane elektrolysers (PEM, flexibel maar duurder) als alkaline elektrolysers (het meest gebruikelijke type elektrolyser). Het persbericht vermeldt niet in welke verhouding. Het gehele project moet jaarlijks 23.000 ton waterstof produceren, wat doet vermoeden dat de elektrolyser een goeie 6.000 vollasturen per jaar zal draaien.

Dat betekent een fors hogere benuttingsgraad dan een (offshore) windpark. En dat roept de vraag op hoe Air Liquide voorkomt dat de waterstoffabriek op elektriciteit uit kolen- en gascentrales draait. Als de elektrolyser in de praktijk deels op fossiele elektriciteit draait, is de geclaimde 300.000 ton CO2-reductie per jaar moeilijk waar te maken.

Het Britse olieconcern Shell bouwt op de Maasvlakte ook een elektrolyser van 200 megawatt. Shell nam de investeringsbeslissing al begin 2022 en verwachtte destijds om de fabriek in 2025 in gebruik te nemen.


Olieconcern is klant en leverancier

Het Franse olieconcern TotalEnergies is de belangrijkste afnemer én de belangrijkste leverancier voor de nieuwe waterstoffabriek. De elektrolyser neemt elektriciteit af uit het offshore windpark OranjeWind dat Total samen met RWE ontwikkelt en exploiteert. De geproduceerde waterstof levert Air Liquide vervolgens – via haar eigen grensoverschrijdende waterstofleiding – aan een raffinaderij van Total in Antwerpen. Via de bestaande waterstofleiding levert Air Liquide nu ook al in Rotterdam geproduceerde fossiele waterstof aan afnemers in België. Het CO2-afvang en opslagproject Porthos in Rotterdam zal een groot deel van de uitstoot van deze bestaande fossiele waterstoffabriek reduceren.


Bron: Air Liquide / Imagecredit: Air Liquide

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.