Podcast De Energie Gasten – Het revolutionaire witte goud

Pezibear, via Pixabay Public Domain

Recente afleveringen:

Alle afleveringen:
Energiegasten.nl

Abonneer je op de podcast:
De Energiegasten op Soundcloud

Video H2Fuel (De Ingenieur):

De grote uitdaging van de energietransitie is het opslaan en transporteren van duurzame energie. Accu’s zijn top voor een paar uur maar voor opslag langer dan een dag of 2 te duur. Waterstof gooit hoge ogen voor het bufferen van wind- en zonne-energie door de seizoenen heen. Geeft Nederlands poeder waterstof het doorslaggevende zetje? 

1. Vluchtig gas als onpraktische eeuwige belofte
Tijdelijke stroomoverschotten kun je gebruiken om water te splitsen tot waterstofgas, een kunstje dat je je misschien nog herinnerd van scheikunde. Laat de waterstof reageren met zuurstof (via een vlammetje of een brandstofcel) en de opgeslagen energie komt weer vrij. Water is dan het enige uitlaatgas, waar je weer opnieuw waterstof van kunt maken. In principe een prachtconcept maar om het vluchtige waterstof bruikbaar te maken als opslagmedium moet je het flink samenpersen. Waterstofauto’s gebruiken tanks waarin de druk oploopt tot 700 keer de normale luchtdruk.

2. H2Fuel maakt waterstof even praktisch als poedersuiker
Een alternatieve route om waterstof te bewaren is als vaste stof, via een (tijdelijke) chemische binding. In de podcast legt Jan Willem Kelder van Nederlandse bedrijf H2Fuel uit hoe het waterstof verwerkt tot een praktisch wit poeder, waaruit de brandstof op afroep weer eenvoudig vrijkomt. Het lijkt op poedersuiker en je bewaart het ook op dezelfde manier: bij normale druk, bij kamertemperatuur maar wél droog.

De vinding van Kelder en collega’s vergroot de kansen voor waterstof in de lucht- en scheepvaart en in seizoensopslag van energie. Wel betekent de omzetting van gas naar poeder en weer terug dat de inefficiënte waterstofketen nog eens 2 stappen complexer wordt.

Wie zijn De Energie Gasten?

Timo Spijkerboer en Peter Melis zijn beiden volgers én aanjagers van de energietransitie. Timo racete tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de transities in energie en mobiliteit. Sinds januari 2017 maken Timo en Peter maandelijks een podcast over de energietransitie.

Imagecredit: Pezibear, via Pixabay Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.