Delftse startup plaatst 900 Powerwindows in Amsterdam

Bold, via Vorm

Update:  Cleantechstartup Physee uit Delft maakt van ramen doorzichtige zonnepanelen. Na een bescheiden pilot in Eindhoven schaalt de TU Delft spinoff flink op in de hoofdstad.

Tot 10 watt per vierkante meter

Update 2 juni 2017: De 25 verdiepingen hoge woontoren Bold in Amsterdam-Noord biedt zijn bewoners uitzicht over het IJ in combinatie met de innovatiefste zonnestroom van Nederland.

Dat uitzicht en zonne-energie samengaan, komt op conto van Physee. De transparante coating op ruiten van de startup buigt een deel van het invallende zonlicht naar het kozijn af, waar een smalle zonnecel het licht omzet in elektriciteit.

Met 8 tot 10 watt per vierkante meter realiseert Physee nu nog slechts bescheiden vermogens met zijn Powerwindows. De deal met Vorm, goed voor 800 zonneramen (1.800 vierkante meter), helpt Physee zijn techniek verder te verfijnen. Ten opzichte van de eerste pilot bij de Rabobank te Eindhoven (zie onder) is dit project liefst 60 keer groter.

Groene marketing voor energiepositief gebouw

Projectontwikkelaar Vorm ziet de innovatie primair als ‘gimmick’, zegt directeur Daan van der Vorm in Cobouw. Toch is het hem wel degelijk menens met duurzaamheid: Het (gebouwgebonden) energiegebruik van de 143 appartementen in Bold is kleiner dan de energie die de toren jaarlijks opwekt. Dit dankzij reguliere zonnepanelen, goede isolatie en warmtekoude-opslag in de bodem.

Voordat de bouw van Bold begint, neemt Physee eerst nog een tussenstap in schaalgrootte. De startup plaatst 100 zonneramen op het nieuwe hoofdkantoor van de Postcodeloterij aan de Amsterdamse Zuidas. De Delftse startup speelde zich in 2016 internationaal in de kijker met het winnen van de Postcodelottery Greenchallenge.

Eerdere berichten over Physee hieronder.


Physee win € 0,5 mln met energieopwekkende ruiten

De TU Delft spinoff Physee heeft de Greenchallenge van de Postcodeloterij gewonnen. Aan de prijs voor duurzame innovatie is liefst € 500.000 prijzengeld verbonden. De verliezend finalisten verdelen nog eens € 500.000.

Physee versloeg 292 internationale inzendingen

Update 14 september 2016: “Het prijzengeld van 500.000 euro geeft onze start-up een enorme boost”, zegt Willem Kesteloo, mede-oprichter van Physee. “We kunnen nu onze productiecapaciteit uitbreiden en meer kennis in huis halen met als doel de wereld groener te maken.”

De Powerwindows van Physee wekken onzichtbaar zonnestroom op. Via zonnecellen in het kozijn maakt de startup nieuwe bedrijfspanden vrijwel volledig energieneutraal. Kesteloo pitchte in de finale van de Postcodelottery Greenchallenge tegen vier concurrenten, waaronder het Eindhovense Ioniqa Technologies. Dat Physee sterk innoveert met een component dat in elk gebouw terugkomt, gaf voor de jury de doorslag.

Het oorspronkelijke bericht van 4 april 2016 hieronder.


30 vierkante meter Delftse slimme zonneramen voor Rabobank

De TU Delft spin-off Physee demonstreert samen met vastgoedontwikkelaar OVG zijn duurzame PowerWindows in het herontwikkelde bankkantoor van Rabobank te Eindhoven.

Terugverdientijd van 3 tot 5 jaar

De zonneramen van Physee zijn net zo doorzichtig als normaal glas, maar leveren per vierkante meter 20 watt duurzame elektriciteit. “Waar commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangen wij dat op”, zegt Willem Kesteloo, mede-oprichter van Physee.

Een aan de TU Delft ontwikkelde coating zet de zonne-energie om naar ‘onzichtbaar licht’ en buigt het af richting het kozijn. In de rand van het glas zitten zonnecellen die licht in dit specifieke spectrum efficiënt omzetten in bruikbare energie. Als de gebouweigenaar genoegen neemt met licht getinte ramen, loopt de stroomopbrengst op tot 45 watt per vierkante meter. Volgens Physee is het zonneglas in dat geval in 3 tot 5 jaar terug te verdienen in Nederland.

Wanneer, in een gunstig ontworpen modern kantoor, alle ruiten zijn voorzien van de coating claimt Physee tot 100 procent van energiebehoefte voor elektriciteit én warmte te kunnen dekken. Bij renovatie van bestaande gebouwen mikt de Delftse start-up op de verduurzaming van tot de helft van het totale energiegebruik.

Rabokantoor duurzaam onthoofd

In het Rabokantoor in Eindhoven zijn die percentages nog niet binnen bereik. OVG Real Estate en Delftse start-up installeren één zonnestroomopwekkend raam op elk van de tien verdiepingen van het Rabokantoor Fellenoord. In totaal kan Physee zijn technologie zo testen en demonstreren op een divers glasoppervlak van 30 vierkante meter. Afhankelijk van de kleur en transparantie van het glas levert het project een bescheiden vermogen van 0,6 tot maximaal 1,4 kilowatt.

OVG herontwikkelt het Eindhovense Rabokantoor tot een gebouw met 65.000 vierkante meter kantooroppervlak. De ontwikkelaar sloopt daartoe de bovenste verdiepingen van het bestaande kantoor, terwijl de bankmedewerkers doorwerken in de laagbouw. Dit jaar zullen de medewerkers tijdelijk verhuizen naar een andere locatie, om vervolgens in 2017 terug te keren in het hernieuwde kantoor. Het gebouw heeft dan 1.500 flexplekken en 544 parkeerplaatsen, voor 2.000 medewerkers. Dankzij de zonneramen, 95 procent hergebruik van de materialen uit de gesloopte bovenbouw en verschillende andere upgrades voor de energie-efficiëntie krijgt het Rabokantoor straks duurzaamheidslabel Breeam Excellent.

OVG Real Estate maakt veel werk van de duurzaamheid van zijn vastgoedprojecten. Het Deloittekantoor The Edge, door OVG ontwikkeld op de Amsterdamse Zuidas, staat met Breeamscore Outstanding te boek als het duurzaamste kantoor ter wereld.

 

Bron: Physee, TU Delft, OVG Real Estate / Imagecredit: Bold

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 12 jul 2016

    […] Physee – Maakt van elke kantoorruit een doorzichtig zonnepaneel. […]

  2. 20 jul 2016

    […] overzicht van circulaire startups. Verder schreven we eerder al over de energieopwekkende ramen van Physee en de zelfvoorzienende woningen van Sustainer Homes. De andere Nederlanse kanshebbers zijn […]

  3. 08 jun 2017

    […] Bron: wattisduurzaam […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.