Trombe wall: Passief systeem voor zonnewarmte in de winter

Alweer een paar maanden geleden kwam op Wattisduurzaam.nl de zonne-schoorsteen aan bod. Een fantastisch maar ietwat megalomaan project voor energie uit zonnewarmte. Hetzelfde principe werkt echter ook op kleinere schaal en kan in de winter aardig wat gratis warmte leveren.

Het filmpje hieronder laat goed zien hoe simpel het concept van een Trombe Wall is; niet meer dan een absorber achter glas. Natuurlijke convectie zorgt voor een luchtstroom langs dit materiaal die, opgewarmd en wel, weer terug de ruimte in stroomt. In de zomer kan hetzelfde systeem (omgebouwd tot schoorsteen) tevens zorgen voor een verkoelende luchtstroom.

Zoals de wat linksige meneer in het filmpje laat zien kun je het systeem bouwen van oude troep maar dat moeten we niet willen met zijn allen.  Liever duikt er even een IO’er op die er een architectonische standaard van maakt.

Meer info: Wikipedia

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 jun 2016

    […] zonlicht door de ramen niet voldoende energie levert, is een Trombe-wall een alternatief. Zo’n simpele luchtverwarmer, een zwartgeschilderde plaat achter glas, […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.