Apple’s gigakantoorfabriek ligt al vol zonnepanelen

Apple Campus 2, via Foster + Partners

In Cupertino, Californië, bouwt de Amerikaanse techgigant Apple een nieuw kantorencomplex voor 13.000 van zijn werknemers. De Apple Campus 2 draait voor 100 procent op duurzame energie .

Bomen, bio-energie en zonnestroom

Begin 2017 opent Apple zijn nieuwe hoofdkwartier thuisstad Cupertino. Het ‘spaceschip’, het uitgestrekte cirkelvormige hoofdgebouw, is bijna af en ook op de meeste bijgebouwen zijn de zonnepanelen al geïnstalleerd.

De voortgang van de bouw is te zien in de dronevideo hiernaast. De video geeft een goed beeld van de parkachtige werkomgeving die Apple voor zijn personeel realiseert. Tussen de kantoren en rekencentra plant Apple 7.000 bomen. Dankzij tunnels en ondergrondse parkeergarages blijft het complex volledig autovrij. Overdag verplaatsen de werknemers zich wandelend of fietsend over de campus. Op het terrein zijn 1.000 fietsen beschikbaar.

Duurzaam met zonnepanelen en biobrandstofcellen

Als het bouwmaterieel de campus in de loop van 2017 verlaat, krijgt al het aangeplante groen de ruimte om te groeien. Tegen die tijd zal een nieuwe dronefilm tonen dat liefst 80 procent van het campusterrein bestaat uit bomen en groene heuvels. Dat is niet alleen fijn voor de lunchwandeling maar ook voor de klimaathuishouding in de bebouwing. Mede dankzij de schaduw van de bomen en natuurlijke luchtbevochtiging hoeven de mechanische airconditioners en ventilatoren minder hard te werken. Drie kwart van het jaar houdt puur natuurlijke ventilatie het werkklimaat in de kantoren op orde.

Ook de verlichting heeft het makkelijk vanwege de laagbouw op de Apple Campus 2. Hoger dan 4 à 5 bouwlagen is het nergens en dankzij veel glas dringt het daglicht bijna overal binnen. De lage gebouwen hebben als extra voordeel dat er voor elke vierkante meter kantooroppervlak relatief veel dakoppervlak voor zonnepanelen beschikbaar is. Verspreid over de kantoren en parkeergarages installeert Apple ruim 60.000 panelen. Goed voor 16 megawatt aan duurzaam vermogen.

Desondanks leveren de zonnedaken niet genoeg stroom om het hele complex van energie te voorzien. Brandstofcellen op biogas van het Amerikaanse Bloom Energy vullen de opbrengst van de zonnepanelen aan en ook grote zonneparken buiten de Apple Campus maken dat het complex het hele jaar door volledig op hernieuwbare energie draait. De bouwkosten van het nieuwe Apple hoofdkwartier zijn geraamd op grofweg $ 5 mrd. De officiële opening staat gepland voor het tweede kwartaal van 2017.

Bron: Ingenieur.de, Apple, Wired / Imagecredit: Foster + Partners

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lomito schreef:

    Apple is op z’n retour, klanten klagen sten en been over de in tijd beperkte ondersteuning zodat men genoodzaakt wordt om prima werkende apparaten te vernieuwen. Lekker duurzaam…

  1. 25 sep 2017

    I enjoyed readig your blog.

    I want to thank you for the hard work.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.