Eerste week: Kennismaken en ontwerpen

Voor zijn afstudeeronderzoek werkt Sustainable Energy Technology student Sander Veltkamp aan een biomassaproject in India. Via Wattisduurzaam houdt hij ons op de hoogte van de vorderingen.

Beste mensen,

De eerste week zit er alweer op. Met alle nieuwe indrukken en mensen die ik heb ontmoet ging dat wel erg snel voorbij. Ik heb een kleine compilatie gemaakt van een paar foto’s om jullie een idee te geven van mijn opdracht en de omgeving hier. Ook de beloofde foto van de schorpioen zit erbij. Zie foto hieronder.

Op de foto’s zijn dus te zien waar ik zit in India (het groene rondje linksonder), de cashew appels die de basis vormen van mijn onderzoek (en de boom daarnaast) en nog wat locale dieren. Rechtsboven is een soort van standaardmaaltijd te zien (voor zowel de ochtend, als de middag en de avond, ik heb 1 keer vis gehad en voor de rest ben ik dus al een week vegetariër). Rechtsonder lopen een aantal koeien langs de fundering voor de nieuwe 75kW zonnepaneelinstallatie. Daarover zal ik de volgende keer wat meer vertellen voor de geïnteresseerden.

Zoals de titel al suggereert heb ik deze week vooral met heel veel mensen kennisgemaakt die hier rondlopen. Ongeveer de helft van de mensen op de Gram Vikas campus (waar ik zit) spreekt Engels en de andere helft niet. Ik ben ook wat bezig om wat Odiya (locale taal) te leren, maar dat wil nog niet zo vlotten. Zondag lijkt me daar een ideale dag voor, dat is namelijk de enige vrije dag in de week. Best wel prima die zesdaagse werkweek hier, kan ik een dagje langer van de airco in de IT-room genieten……

Daarnaast ben ik ook nog erg druk geweest met het leggen van de laatste hand aan het ontwerp van mijn distillatiekolom en eindelijk is de bouwer zover dat hij maandag gaat beginnen met productie. Aangezien hij schat dat dit ongeveer een week zal duren kunnen we hopelijk de laatste week van deze maand het apparaat ophalen en beginnen met testen daarvan. Ondertussen heb ik nog genoeg te doen aangezien ik de cooking stoves nog moet testen, net als de LPG stove en interviews moet afnemen met sommige dorpelingen die de ethanol cooking stoves gaan gebruiken.

Nadat ik vanavond het altijd gezellige stadje Berhampur inga om wat dingen in te slaan (snoep, koekjes en bier voor vanavond), hoop ik vanavond de wedstrijd van Nederland te kunnen zien, waarin ze met 2-0 winnen van Portugal. Met de beperkte mogelijkheden van internet hier valt nog te bezien of dat lukt…… Ook moet ik morgenvroeg weer vroeg op om 6:00 uur om voor het eerst een echt dorpje in te gaan om kennis te maken met de locals.

Nouja, dat was het wel weer zo’n beetje. Ik houd jullie op de hoogte.

Met de vriendelijkste groeten uit Mohuda village, Berhampur, Odisha, India,

Sander


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Henk en Gera schreef:

  Leuke site, mooie foto’s. Fijn om zo op de hoogte te blijven van je project.
  Veel succes voor de komende week.

 2. Marike schreef:

  Hey Sander!
  Wat leuk om te lezen hoe je het hebt daar! Klinkt bijzonder! Veel plezier komende weken,

  Groetjes Marike

 3. Wouter schreef:

  VeltK, ben je de wereld aan t verbeteren? Goed om te horen. Wat voor distillatiekolom maak je trouwens?

  Voorwaertsch!

 4. Vincent schreef:

  Ha Sander! Bewonderenswaardig waar je aan begonnen bent. Al je belevenissen ten spijt ben ik toch ook nog onder de indruk van je paint skills. Waanzinnige infographic.
  Prettig te horen dat die kolom in productie kan, want ik betwijfelde nog of dat zo makkelijk zou gaan als je gehoopt had.

  36!

 5. Janneke en Herman schreef:

  Hee Sander,

  Wederom een mooi verslag.
  Wat een verschil met ons westers wereldje zeg!!!
  Maar wel heel fijn dat je toch internet hebt.
  Succes met je onderzoek en verdere werkzaamheden.
  We zien naar je verslagen uit.

  Hartelijke groeten ook van Frank,
  Janneke en Herman.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.