Eerste week: Kennismaken en ontwerpen

Voor zijn afstudeeronderzoek werkt Sustainable Energy Technology student Sander Veltkamp aan een biomassaproject in India. Via Wattisduurzaam houdt hij ons op de hoogte van de vorderingen.

Beste mensen,

De eerste week zit er alweer op. Met alle nieuwe indrukken en mensen die ik heb ontmoet ging dat wel erg snel voorbij. Ik heb een kleine compilatie gemaakt van een paar foto’s om jullie een idee te geven van mijn opdracht en de omgeving hier. Ook de beloofde foto van de schorpioen zit erbij. Zie foto hieronder.

Op de foto’s zijn dus te zien waar ik zit in India (het groene rondje linksonder), de cashew appels die de basis vormen van mijn onderzoek (en de boom daarnaast) en nog wat locale dieren. Rechtsboven is een soort van standaardmaaltijd te zien (voor zowel de ochtend, als de middag en de avond, ik heb 1 keer vis gehad en voor de rest ben ik dus al een week vegetariër). Rechtsonder lopen een aantal koeien langs de fundering voor de nieuwe 75kW zonnepaneelinstallatie. Daarover zal ik de volgende keer wat meer vertellen voor de geïnteresseerden.

Zoals de titel al suggereert heb ik deze week vooral met heel veel mensen kennisgemaakt die hier rondlopen. Ongeveer de helft van de mensen op de Gram Vikas campus (waar ik zit) spreekt Engels en de andere helft niet. Ik ben ook wat bezig om wat Odiya (locale taal) te leren, maar dat wil nog niet zo vlotten. Zondag lijkt me daar een ideale dag voor, dat is namelijk de enige vrije dag in de week. Best wel prima die zesdaagse werkweek hier, kan ik een dagje langer van de airco in de IT-room genieten……

Daarnaast ben ik ook nog erg druk geweest met het leggen van de laatste hand aan het ontwerp van mijn distillatiekolom en eindelijk is de bouwer zover dat hij maandag gaat beginnen met productie. Aangezien hij schat dat dit ongeveer een week zal duren kunnen we hopelijk de laatste week van deze maand het apparaat ophalen en beginnen met testen daarvan. Ondertussen heb ik nog genoeg te doen aangezien ik de cooking stoves nog moet testen, net als de LPG stove en interviews moet afnemen met sommige dorpelingen die de ethanol cooking stoves gaan gebruiken.

Nadat ik vanavond het altijd gezellige stadje Berhampur inga om wat dingen in te slaan (snoep, koekjes en bier voor vanavond), hoop ik vanavond de wedstrijd van Nederland te kunnen zien, waarin ze met 2-0 winnen van Portugal. Met de beperkte mogelijkheden van internet hier valt nog te bezien of dat lukt…… Ook moet ik morgenvroeg weer vroeg op om 6:00 uur om voor het eerst een echt dorpje in te gaan om kennis te maken met de locals.

Nouja, dat was het wel weer zo’n beetje. Ik houd jullie op de hoogte.

Met de vriendelijkste groeten uit Mohuda village, Berhampur, Odisha, India,

Sander

Dit vind je misschien ook leuk...