Tesla’s thuisaccu geeft strijdt met noodgenerators alweer op

Iets minder dan een jaar geleden introduceerde Tesla twee versies van zijn Powerwall; een thuisaccu om dagelijks zonnestroom in op te slaan en een variant die puur dient als noodstroomvoorziening.

Tesla’s ‘duurzame thuisaccu’ blijft beschikbaar

Wegens gebrek aan interesse haalt de auto- en accuproducent die tweede versie, met een opslagcapaciteit van 10 kilowattuur, nu uit de markt. Dat bevestigt Tesla aan Greentech Media.

De accu voor dagelijks gebruik, met 6.4 kilowattuur aan opslag, verkoopt volgens Tesla goed. Die blijft gewoon te koop. Tesla zegt de vrijgekomen productiecapaciteit goed te kunnen gebruiken.

High-end rampenstroom

Tesla zette de 10-kilowattuur-Powerwall op de markt als een alternatief voor noodgenerators op fossiele brandstoffen. De accu was, met 500 laadcycli, primair bedoeld  om de elektriciteitsvoorziening zeker te stellen in geval van stroomuitval. Bijvoorbeeld bij natuurrampen.

Een investering van $ 3.500 (exclusief installatie) blijkt voor het merendeel van de doelgroep toch te gortig. Voor die spaarzame momenten dat de stroom langdurig uitvalt, geeft ook een noodaggregaat op diesel of een veel goedkopere loodaccu een afdoende veilig gevoel.

Omdat het stroomnet het over het algemeen prima doet zijn die paar uurtjes dat een noodaggregaat jaarlijks draait ook qua duurzaamheid te overzien. Tesla geeft bovendien terecht aan dat ook de kleinere Powerwall inzetbaar is als noodstroomvoorziening.

Eerste Powerwall-systemen in België en Nederland

Die kleinere Powerwall, met een garantie voor grofweg 5.000 laadcycli, is vooral gericht op huishoudens met zonnepanelen. De stroomproductie van die panelen piekt midden op de dag, terwijl het stroomverbruik in de ochtend en de avond het hoogst is.

De 6,4-kilowattuur-Powerwall maakt huishoudens met zonnestroom duurzaam zelfvoorzienend voor een groot deel van het elektriciteitsverbruik. Zeker in landen waar de terugleververgoeding voor overschotten aan zonnestroom minder riant is als in Nederland, zoals België, is er dan ook veel interesse in de thuisaccu.

Energiebedrijf Eneco, door Tesla gekozen als dealer voor de Benelux, heeft inmiddels de eerste Powerwall in België geplaatst. De eerste leveringen in Nederland komen ook op gang. Eneco stelt al ruim 1.000 bestellingen voor de accu te hebben ontvangen.

Bronnen: GreentechMedia, Egear
ImageCredit: Tesla

Dit vind je misschien ook leuk...