Deze nieuwe Zwitserse superbatterij bestaat bijna volledig uit water

Nant de Drance

Op vrijdag 1 juli 2022 is in de Zwitserse alpen het energieopslagproject Nant de Drance in gebruik genomen. Voor het geval de clickbait-titel het niet al weggaf; Nant de Drance is een pompcentrale, voor energieopslag in zwaartekracht.

Miljoenen olifanten van een 425 meter hoge duikplank

Nant de Drance bestaat uit een reservoir op 2.200 meter boven zeeniveau en een tweede reservoir (gemiddeld) 425 meter lager. In het bovenste reservoir is plek voor 25 miljoen kubieke meter water. Omgerekend naar olympische zwembaden is 25 miljoen kubieke meter veel water.

Het gewicht van al dat water komt overeen met het gewicht van zo’n 5 miljoen volwassen Afrikaanse olifanten. Als je 5 miljoen olifanten van een duikplank van 425 meter hoog in het onderste reservoir laat springen, komt daar genoeg energie bij vrij om het water in 6.500 olympische zwembaden 425 meter omhoog te pompen.

De Zwitserse pompcentrale heeft 6 van zulke pompen, met een gezamenlijk vermogen van 900 megawatt. Als het bovenste reservoir van 25 miljoen kubieke meter helemaal leeg is, doen deze pompen er meer dan 20 uur over om het weer vol te pompen. Uiteindelijk zit er dan 20 miljoen kilowattuur aan potentiële energie opgeslagen in het water.


Evenveel opslagcapaciteit als 1,5 miljoen thuisaccu’s van Tesla

Als het bovenste reservoir gevuld is en de elektriciteitsprijs is goed dan laat de exploitant van de pompcentrale het water weer naar het onderste reservoir stromen. De pompen werken dan omgekeerd, en produceren elektriciteit uit het stromende water. De 20 miljoen kilowattuur aan opslagcapaciteit komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 6.500 Nederlandse huishoudens, of de opslagcapaciteit van liefst 1,5 miljoen Powerwalls van Tesla.

Bij het pompen en het weer omzetten van de potentiële energie in elektriciteit gaat bij elkaar opgeteld 20% van de oorspronkelijk toegevoerde energie verloren. Geen punt op momenten dat elektriciteit goedkoop en duurzaam is, bijvoorbeeld tijdens overproductie van wind- en zonnestroom. De pompcentrale is ook flexibel genoeg om in te spelen op veranderingen in gebruik en weer; Wisselen van pompen op vol vermogen naar elektriciteitsproductie op vol vermogen gaat in 5 minuten.

14 jaar bouwen, voor €2,2 mrd

De bouw van de pompcentrale, pal op de Zwitsers-Franse grens 15 kilometer ten noorden van Chamonix, heeft 14 jaar en 2,2 miljard Zwitserse franc (€2,2 mrd) gekost.

€2,2 mrd is ruwweg 2x de huidige beurswaarde van de Zwitserse startup Energy Vault, die voor dat geld enkele betonblokken op elkaar heeft gestapeld. Goed te zien dat er ook Zwitsers zijn die wel snappen hoe energieopslag in zwaartekracht werkt.


Bron: Nant de Drance / Imagecredit: Nant de Drance

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Leon Nelen schreef:

  Op 5:43 de pomp c.q. turbine !

 2. BoudieBear schreef:

  Wat een bijzonder dom geschreven verhaal over een bijzonder interessant onderwerp.

 3. Martijn schreef:

  Het is inderdaad een indrukwekkend project. Ik schrok wel van de investeringskosten afgezet tegen de energie die 6500 huishoudens gebruiken, maar als je afzet tegen de 1.5 miljoen Tesla powerwalls dan lijkt dat op het eerste geval mee te vallen (las dat powerwall 9000€ kosten en kom dan op 13,5 miljard aan kosten). Daarbij gaat dit heel lang mee met beperkte herinvesteringen.

 4. harold schreef:

  Als ik het zo lees is het eenmalig legen van de opslag gelijk aan wat 6500 per jaar gebruiken. Dat komt op een investering van meer dan 300.000 alleen voor een opslag per huishouden. Ik ga ervan uit dat de opslag dynamisch werkt en dus door wind- en zonne-energie weer opgepompt kan worden en wellicht dopt water toevoer van boven. Waar zou je dan uitkomen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.