$ 33 mln groeigeld voor recyclebare zoutwaterbatterijen

Het Amerikaanse bedrijf Aquion Energy heeft in een financieringsronde $ 33 mln opgehaald. Daarmee ondersteunt Aquion de productie en marketing van zijn duurzame energieopslagsystemen.

Energieopslag met C2C-certificaat

Aquion Energy maakt accusystemen uit goedkope materialen, die niet giftig zijn. In plaats van in loodzuur of lithium-ion, slaat de Amerikaanse batterijfabrikant elektriciteit op in een natriumzoutoplossing, gecombineerd met katoen en het metaal mangaan. Volgens de inspecteurs van het Cradle-to-Cradle (C2C)-instituut zijn de accu’s schoon, demontabel en recyclebaar, en daarmee duurzaam genoeg om het C2C-keurmerk te dragen.

De recente financieringsronde is bedoeld om de productie van de accumodules op te schalen en de implementatie van de energieopslagsystemen wereldwijd te versnellen. De nieuwe miljoenen zijn ingelegd door ‘bestaande en nieuwe investeerders’, die niet met naam genoemd zijn.

Volgens Greentech Media komt het totaal aan fondsen dat Aquion, opgericht in 2008, heeft binnengesleept nu uit op $ 190 mln. De accustart-up, heeft naast een indrukwekkende lijst durfinvesteringsfondsen, ook Bill Gates aan zich verbonden.

Goedkope accu’s voor grote energieprojecten

Aquion heeft op Hawaï en Puerto Rico inmiddels zijn eerste accusystemen op megawattschaal geïnstalleerd. Beiden gekoppeld aan een zonnecentrale.

De zoutwateraccu’s zijn net als loodzuuraccu’s vooral geschikt voor stationaire toepassingen, waar gewicht en volume geen rol spelen. Met een round trip-efficiëntie van 85 procent gaat er bij het opladen en ontladen van de Aquionbatterijen iets meer energie verloren dan in een lithium-ionbatterij. De zoutwateraccu’s zijn op grote schaal wel goedkoper te produceren en kennen volgens Aquion een grotere levensduur dan systemen van de concurrentie.

Aquion Energy stack

In Nederland werkt oud-schaatser Marnix ten Kortenaar met zijn bedrijf Dr. Ten aan een vergelijkbare zoutwateraccu. Net als concurrent Aquion heeft Ten Kortenaar al diverse innovatieprijzen binnengesleept.

Bron: Aquion, Greentech Media / Imagecredit: Aquion Energy (header & exploded view)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 26 jul 2016

    […] primair naar gezondheidsprojecten maar buiten de stichting om heeft Gates nu ook potjes voor energiestartups. Daarnaast is hij grondlegger van de Breakthrough Energy […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.