Duurzaam warm met choco ijs; Volle accu in 15 seconden

eak_kkk, via Pixabay Public Domain

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. energierijk chocolade-ijs, supersnelladen voor bussen en wereldwijd ‘netpariteit’ voor zonnepanelen.

1. IJsmaker levert warmte aan 1.000 Britse huishoudens

De ijsfabriek van R&R Ice Cream in het Britse Leeming Bar produceert bevroren deserts en snacks voor Nestle, Cadbury, Oreo en andere merken. Daarbij genereert het bedrijf jaarlijks 30.000 ton aan energierijke reststromen. Afvalconcern Veolia verwerkt de ijsresten nu in een biovergister tot hernieuwbaar gas; 25 tot 30 ton van het afval is genoeg om een woning een jaar lang te verwarmen. Reststromen van chocolade-ijs leveren volgens Veolia verreweg het meeste gas. In Nederland heeft de Ben & Jerry’s fabriek in Hellendoorn ook een vergister, deze installatie verstookt het biogas voor elektriciteitsproductie.

2. Zwitserse elektrische bussen in 15 sec bijgeladen

Het Zwitserse techconcern ABB bouwt supersnelladers bij dertien haltes op buslijn tussen het centrum en het vliegveld van Genève. Met een vermogen van liefst 600 kilowatt tanken de bussen binnen enkele seconden genoeg stroom bij om de hele dag door te rijden. De bussen vertrekken elke tien minuten en hebben op de eindhalte te weinig tijd om volledig op te laden. Met 600 kilowatt ligt het laadvermogen ongeveer vijf keer zo hoog als bij de superchargers van Tesla. Vanaf 2018 vervoeren de bussen dagelijks 10.000 man.

3. Facebook’s drone op zonne-energie maakt eerste vlucht

Facebook werkt aan een vliegende zendmast die snelle internetverbindingen beschikbaar maakt in afgelegen gebied. De Aquila drone bleef op zijn eerste testvlucht anderhalf uur in de lucht. Uiteindelijk moet het onbemande zweefvliegtuig op zonne-energie praktisch oneindig blijven vliegen. Op een hoogte tussen de 18 en 27 kilometer dient de vliegende zendmast als een goedkoop alternatief voor satellieten.

4. Huisman verkoopt getijdenexpert Tocardo aan Canada

Offshore ingenieursbureau Huisman verkoopt zijn belang in de Nederlandse getijdenturbinebouwer Tocardo aan het Canadese Tribute Resources. Huisman, dat zich ‘meer op zijn kernactiviteiten wil richten’, ontvangt € 100.000 en € 12 mln in toekomstige verplichtingen voor zijn aandeel van 66,5 procent in de turbinebouwer. Onder de deal komt een deel van Huisman’s aandelen opnieuw in handen van de Tocardo-directie. Het Canadese bedrijf heeft daardoor met 46.5 procent net geen meerderheidsaandeel. Tribute is betrokken bij het Tocardo-getijdenproject in de Canadese Baai van Fundy.

5. In 2020 concurreren zonnepanelen wereldwijd met netstroom

Nog dit decennium is stroom uit eigen zonnepanelen praktisch overal even duur of goedkoper dan elektriciteit van een centrale energieleverancier. Dat voorspelt marktonderzoeker Frost & Sullivan op basis van eigen analyse. PV wint de concurrentiestrijd dankzij prijsdalingen en stimuleringsmaatregelen die voortvloeien uit de klimaatconferentie COP21. De marktonderzoeker verwacht dat China, India en Japan de wereldmarkt de komende vijf jaar domineren, met een aandeel van 80 procent in de installaties.

Imagecredit: eak_kkk, via Pixabay Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 06 aug 2016

    […] stroom te bufferen voor gebruik in bijvoorbeeld (snel)laders voor de bussen. Die laadsystemen trekken honderden kilowatts en zijn daarmee een grote belasting voor het stroomnet. Met de accu’s is het laden goedkoper […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.