Dag en nacht zonnestroom in Zuid-Afrika, 2 weken lang

CSP, Acciona

De Zuid-Afrikaanse Bokpoort zonnecentrale produceert dankzij een warmtebuffer ook ’s nachts duurzame stroom. Het zonne-energieproject heeft al 14 dagen onafgebroken elektriciteit geleverd.

Opgeslagen zonnewarmte directe concurrent voor kolencentrale

De Bokpoort zonnecentrale heeft een vermogen van 50 megawatt en een opslagcapaciteit van 450 megawattuur. Het duurzame energieproject, recent opgeleverd in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap, levert daarmee ook na zonsondergang nog 9 uur lang op volle kracht zonnestroom.

Bij wijze van test heeft de Bokpoortcentrale twee weken lang op gemiddeld 66 procent van zijn vermogen gedraaid. Bij dat productieniveau kan de zonnecentrale onafgebroken baseload-elektriciteit blijven genereren. Daarmee is zonne-energie dag en nacht een directe concurrent voor kolen- en kerncentrales.

Zonnespiegels en warmtebuffers

De Bokpoort zonnecentrale is een concentrated solar power (CSP)-project. In plaats van silicium zonnepanelen, die zonlicht direct in elektriciteit omzetten, maakt de CSP-centrale gebruik van gekromde spiegels. Ruim 240.000 van deze spiegels draaien met de zon mee en concentreren de hele dag door het invallende zonlicht op een lange buis, waarin olie stroomt.

Als de vraag naar elektriciteit hoog is dan drijft de door de zonnespiegels verhitte olie direct een conventionele stoomturbine aan. Buiten de piekuren pompt de centrale de hete olie door een warmtebuffer, waarbij zout de warmte overneemt en smelt. Het gesmolten zout houdt vervolgens urenlang de opgeslagen warmte vast en kan dag en nacht bijspringen om de stoomgenerator van extra energie te voorzien.

De zonnecentrale van 50 megawatt is een project van de Saoedische ontwikkelaar Acwa Power, gebouwd door het Spaanse ingenieursbureau Acciona. De realisatie van het project heeft 5 mrd Rand (€ 310 mln) gekost en slechts drie jaar geduurd. Zuid-Afrika heeft opdrachten uitgeschreven voor 400 megawatt aan zonnecentrales van dit type, met grootschalige opslag. Het land zal tot 2020 een aantal oudere kolencentrales uitschakelen. CSP-centrales kunnen in het zonnige land de rol van deze fossiele stroombron overnemen.

Bron: Acciona, Moneyweb, Cleantechnica / Imagecredit: Acciona

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 19 okt 2016

    […] uit zeewater en ook de elektriciteit voor het kassencomplex. In de winter gaat de restwarmte van deconcentrated solar power (CSP)-centrale de kas in om de groei van de tomaten te versnellen. In de zomer moet Sundrop zijn […]

  2. 28 jan 2017

    […] dag, als de stroomvraag hoger is. Thermische zonnecentrales kunnen met deze goedkope energieopslag dag en nacht op afroep duurzame elektriciteit […]

  3. 30 jun 2017

    […] opslag (in gesmolten zout of thermische olie) de centrale krijgt is niet bekend gemaakt. Bij het uitschrijven van de tender in juni 2016 mikte […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.