Koningsdag eerste test voor slimme sneeuwruimer Schiphol?

De Amterdamse luchthaven Schiphol kan op Koningsdag 2016 mogelijk voor het eerst zijn innovatieve Snowcuber testen. De machine van de start-up Snocom versnelt het sneeuwvrijmaken van vliegtuigplatforms.

Samengeperste sneeuw sneller opgeruimd

De Eindhovense start-up Snocom heeft een sneeuwruimer ontwikkeld die de sneeuwkristallen direct tijdens het opvegen samenperst. Een vrachtwagen met 18 kubieke meter inhoud kan met behulp van de Snowcuber van Snocom 100 kubieke meter versgevallen sneeuw vervoeren.

Daarmee heeft een vliegveld minder sneeuwploegen en dumptrucks nodig, vermindert het aantal verkeersbewegingen tijdens de chaos van een sneeuwbui en blijft meer ruimte op de platforms bruikbaar voor de vliegtuigen.

Lagere kosten, minder vertraging en minder brandstof

De sneeuwruimer is bedoeld voor de locaties waar passagiers in- en uitstappen, en waar vrachtvliegtuigen laden en lossen. Op deze platforms is er geen ruimte om de sneeuw op te slaan en rustig te laten wegsmelten. Rondom landingsbanen is die ruimte er doorgaans wel. Daar gebruiken luchthavens blaasmachines om de banen sneeuwvrij te houden.

Snocom claimt dat zijn machine de sneeuwruimkosten voor vliegvelden met de helft verlaagt en ook de totale brandstofconsumptie van het materieel halveert. Tegelijkertijd komt de Eindhovense oplossing de veiligheid en doorstroming op luchthavens tijdens winterse buien ten goede.

Snocom verkocht in juli 2015 zijn eerste machine aan Schiphol maar de luchthaven heeft deze zachte winter nog niet de kans gehad zijn aanwinst in de praktijk te testen. Misschien dat dit op een winterse Koningsdag alsnog lukt.

Op de luchthaven bij het Zwitserse Engadin, op 5 kilometer van St. Moritz, is deze winter in ieder geval wel de nodige sneeuw gevallen. De Snowcuber heeft de afgelopen maanden meegedraaid in de operatie van Engadin Airport. Een filmpje van deze tests bovenaan dit bericht.

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.