Sonnen pakt $ 85 mln voor extra slagkracht in thuisaccumarkt

SonnenBatterie Eco, via Sonnen

Update: Thuisaccu-specialist Sonnen voert de concurrentiestrijd met Tesla verder op. De Duitse startup heeft $ 85 mln (€ 77 mln) extra durfkapitaal aangetrokken om de groei in de VS, Italië, Australië en Groot-Brittannië te versnellen.

Elektriciteits(de)centrale
met accu’s achter de meter

Update 16 oktober 2016: Sonnen levert energieopslagsystemen voor huishoudens en bedrijven. Het Duitse bedrijf strijdt met Tesla om het wereldwijde marktleiderschap. Als volgende stap om de oorlogskas te spekken overweegt Sonnen een beursgang, schrijft Bloomberg.

In een stevige financieringsronde hebben bestaande en nieuwe investeerders in totaal $ 85 mln (€ 77 mln) bijgestort. Onder de durfinvesteerders bevinden zich General Electric en het Amsterdamse SET Ventures. Sonnen verkocht tot nu toe al meer dan 15.000 accusystemen, vooral in thuisland Duitsland. Met het verse groeigeld mikt Sonnen op verkoopsucces in de VS, Italië, Australië en Groot-Brittannië. Landen die ook Tesla tot zijn focusmarkten voor de Powerwall rekent.

Geen losse kilowatturen maar een vast maandbedrag voor stroom

In Duitsland pioniert Sonnen al enige tijd met zijn SonnenCommunity, waarbinnen huishoudens met accu’s en zonnepanelen onderling duurzame elektriciteit uitwisselen. Sinds september 2016 geldt voor deelnemers van dit programma zelfs een flatrate voor elektriciteit. “Huishoudens met een slimme accu voorzien al praktisch in het eigen elektriciteitsverbruik. Voor de kilowatturen die nog van het net moeten komen, betalen ze niets meer.” Directeur Philipp Schröder: “Door de SonnenBatterien te bundelen maken we conventionele elektriciteitscentrales overbodig, voorkomen we CO2-uitstoot en besparen we op onnodig zware elektriciteitsnetten.”

Samen met smartgrid-expert Autogrid rolt Sonnen ook in de VS een slimme bundeling van bedrijfs- en thuisaccu’s uit. Energieleverancier Eneco bouwt in Nederland een vergelijkbaar systeem, waarin 400 huishoudens met een Tesla Powerwall een deel van hun opslagcapaciteit beschikbaar stellen om de balans op het elektriciteitsnet te waarborgen. Eneco biedt via zijn Crowdnett korting op de thuisaccu en een jaarlijkse vergoeding voor deelname aan de virtuele elektriciteitscentrale.

Hieronder het oorspronkelijke artikel van 9 juli 2016:


Tesla’s grootste thuisaccu-concurrent 40 procent goedkoper

Het Duitse Sonnen, specialist in gecombineerde zonnepanelen en energieopslagsystemen, heeft de prijs van zijn populairste thuisaccu met 40 procent verlaagd. In de Verenigde Staten is het systeem nu voor $ 5.950 te koop.

Sonnen installeerde wereldwijd al 12.000 thuisaccu’s

Voor dat bedrag biedt Sonnen 4 kilowattuur opslagcapaciteit, een omvormer en een energiemanagementsysteem dat de accucapaciteit gedurende dag optimaal inzet. Dit zelflerende systeem speelt in op het typische stroomverbruik van elk individuele huishouden.

“Met de Eco Compact-thuisaccu bieden we een kosteneffectieve variant van onze bewezen technologie voor duurzaam energiebeheer”, zegt Boris von Bormann, CEO van Sonnen. “We verwachten een enorme toename in verkopen in de VS. Huishoudens met zonnepanelen kunnen hiermee tot 100 procent in het eigen verbruik voorzien.”

Betaalbare energieopslag voor thuis

Ondanks de stevige prijsverlaging is Sonnen, met $ 5,950 voor 4 kilowattuur opslag, nog steeds duurder dan Powerwall van Tesla. Die biedt 6,4 kilowattuur opslagcapaciteit voor $ 3.000. Tesla levert echter alleen de accu’s in een mooie behuizing. De omvormer, om de gelijkstroomaccu’s met de wisselspanning van het elektriciteitsnet te laten werken, moeten huishoudens er los bij kiezen en kopen.

Inclusief randapparatuur en installatie liggen beide energieopslagsystemen qua kostprijs dicht bij elkaar. Sonnen heeft daarbij gunstigere garantievoorwaarden en de capaciteit is, binnen dezelfde behuizing, uit te breiden tot 16 kilowattuur. Ook bij de oude prijs wist Sonnen Tesla daarmee in het eerste kwartaal van 2016 af te troeven op verkoopcijfers.

Voor 40 procent minder zal Tesla het dus nog moeilijker krijgen in de strijd om de consument. Daarnaast kondigt Sonnen aan zich nu ook te richten op bedrijven. De Sonnenbatterie Pro is beschikbaar met tot 240 kilowattuur opslag en begeeft zich op het peak shaving-terrein van de Tesla Powerpack. Als klap op de vuurpijl schaarde het Amerikaanse General Electric (GE), specialist in energiebeheer voor gebouwen en fabrieken, zich in mei 2016 achter de Duitse concurrent van Tesla. GE investeert $ 50 mln en helpt Sonnen de wereldwijde markt voor energieopslag sneller te bestormen.

Bron: Sonnen, PV Tech / Imagecredit: Sonnen

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 16 jul 2016

    […] hand liggende energiebesparingsopties: “Maar ons rekenmodel is flexibel. Als warmtepompen of thuisaccu’s straks voor een grotere groep aantrekkelijk zijn, kunnen onze programmeurs die direct in de […]

  2. 20 jul 2016

    […] AMG voor op de groeiende markt voor energieopslag. Praktisch alle elektrische auto’s en thuisaccu’s maken gebruik van lithium om (duurzame) elektriciteit chemisch op te slaan. In de lente van 2018 […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.