Eneco geeft korting + flexvergoeding op 400 Tesla thuisaccu’s

Tesla Powerwall, via Eneco

Energieconcern Eneco biedt klanten met zonnepanelen korting om een Tesla Powerwall te installeren. In ruil voor de korting gebruikt Eneco de thuisaccu’s ook om het elektriciteitsnet te stabiliseren.

De Powerwall als duurzaam alternatief voor een gasturbine 

Via Eneco’s Crowdnett kost de aanschaf en installatie van een Tesla-thuisaccu € 4.500, inclusief randapparatuur. Dat is exclusief de BTW maar die is terug te vragen. Normaal rekent Eneco € 6,695 voor het opslagpakket.

In ruil voor de korting stel je 30 procent van de accucapaciteit ter beschikking van Eneco. Het energieconcern gebruikt dit vermogen om samen met Tennet de vraag en het aanbod op het elektriciteitsnet te stabiliseren. De eerste vijf jaar betaalt Eneco jaarlijks €450 voor de geboden reservecapaciteit aan deelnemers van Crowdnett, bovenop de aanschafkorting.

Thuisaccu als Zwitsers zakmes

zowerktenecocrodwnett420x360v2

Eneco investeert stevig in windenergie en andere hernieuwbare bronnen en zoekt oplossingen voor als het niet waait of zonnig is. “Een thuisbatterij draagt al bij aan die oplossing, maar door deze ook voor netbalancering in te zetten, ontstaan er meer voordelen”, zegt innovatiemanager Dirk-Jan Middelkoop. “Daarmee ontstaat de beste en meest duurzame businesscase voor thuisbatterijen ter wereld.” Omvormerproducent SolarEdge en het Zwitserse techbedrijf Ampard zijn belangrijke partners van Crowdnett. Ampard bouwde in het thuisland vorig jaar al een netwerk van thuisaccu’s om de Zwitserse netbeheerders te ondersteunen.

“Netbeheerders kunnen de back up van een fysieke centrale vervangen door die van een ‘virtuele energiecentrale“, zegt Middelkoop. “En een eigenaar van een thuisbatterij verdient geld terwijl ze ook een bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van onze energievoorziening.” In eerste aanzet zijn er binnen het programma 400 accu’s te koop. Huiseigenaren met 6 tot 25 zonnepanelen (of de wens die óók direct te installeren) komen in aanmerking voor deelname.

Bron: Eneco / Imagecredit: Eneco

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Lomito schreef:

  Ik zou niet jarenlang vast willen zitten aan Eneco, je weet dan zeker dat je te veel betaalt voor stroom. En in plaats van te investeren in dommigheden als de thuisaccu zou ik dat bedrag eerder steken in het aanschaffen van energiezuinige apparaten en woningisolatie. Die zaken zijn namelijk wel rendabel binnen de technische levensduur.

 1. 17 okt 2016

  […] beschikbaar stellen om de balans op het elektriciteitsnet te waarborgen. Eneco biedt via zijn Crowdnett korting op de thuisaccu en een jaarlijkse vergoeding voor deelname aan de virtuele […]

 2. 07 okt 2017

  […] is 24 uur van te voren niet 100 procent voorspelbaar. De Intraday-markt, vraagsturing en reservevermogen houden het elektriciteitssysteem in […]

 3. 04 feb 2018

  […] en betalen alleen voor de afgenomen stroom. Het verdienmodel lijkt op dat van bijvoorbeeld Eneco’s Crowdnett en de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.