Boskalis herbouwt windschip; Grootste zonnepark in Delfzijl

Offshore operations, via Boskalis

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Oud schip voor nieuwe energie, nieuw grootste zonnepark NL, Noren rijden groener, aan de slag als projectontwikkelaar bio-energie en schaduwpech voor Eneco.

1.Boskalis bouwt transportschip om voor offshore windsector

Het Nederlandse bagger- en offshoreconcern Boskalis heeft het moeilijk, vooral door de lage olieprijs. Om te overleven in de lastige markt neemt het bedrijf neemt afscheid van 650 werknemers en krimpt het zijn vloot met 24 schepen in. In de offshore windindustrie ziet Boskalis nog wel groeikansen. Het concern bouwt een van zijn schepen voor zwaar zeetransport om tot een kraanschip voor windparken. Eind 2017 komt dit schip opnieuw in de vaart met een kraan die tot 3.000 ton kan hijsen. Boskalis gaat er funderingen voor windturbines mee installeren.

2.Delfzijl en Sappemeer in strijd om grootste zonnepark NL

Het grootste gerealiseerde zonnepark van Nederland ligt sinds juni dit jaar op de Wadden. Ameland voorziet voor een groot deel in zijn eigen elektriciteit met 6 megawatt aan zonnepanelen. Eind 2016 toept Delfzijl echter over, met een liefst vijf keer grotere zonnecentrale: 30 megawatt uit 120.000 PV-panelen. Mits de subsidie rond komt neemt Sappemeer daarna het stokje over, met 350.000 panelen.

3.Noorse plugin-hybrides duurzamer dan Nederlandse

Staatssecretaris Wiebes liet zich onlangs stevig uit over de Nederlandse subsidies op semi-elektrisch aangedreven auto’s. Volgens Wiebes was de € 6 mrd die het programma gekost heeft weggegooid geld omdat de meeste plugin-hybrides (PHEV’s) bijna nooit elektrisch rijden. In Noorwegen lijkt de subsidie op volledig en deels elektrische auto’s beter besteed: In een enquête onder 8.000 automobilisten, uitgevoerd door het Noorse Institute of Transport Economics, gaven de PHEV-rijders aan 55 procent van de kilometers op stroom uit het elektriciteitsnet te rijden.

4.Vacature: Projectontwikkelaar bio-energie regio Amsterdam

Werving- en selectiebureau Concern4 zoekt voor een van zijn partners in Noord-Holland een expert in biogasprojecten en/of slibvergisting. In deze functie voor een ervaren HBO’er of WO’er werk je samen met nutsbedrijven, waterschappen en overheden aan duurzame energieprojecten. Je neemt de leiding vanaf de conceptuele fase tot aan de oplevering van slibvergistingsinstallaties. Je bent adviseur en projectleider in een, onderhandelt met leveranciers en afnemers en overziet de projecten technisch, bestuurlijk en commercieel. Indicatie van woordwaarden op aanvraag.

5.Schaduw nieuwe windparken strop voor Luchterduinen

Als in 2022 de geplande 1.400 megawatt aan nieuwe offshore windturbines in het project Hollandse Kust Zuid draait, neemt de opbrengst van het bestaande windpark Luchterduinen met 8 procent af. Dat heeft ECN in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland becijfert. Het in september 2015 opgeleverde zeewindpark Luchterduinen ligt dan in de ‘windschaduw‘ van het nieuwe windproject. Onduidelijk is of exploitant Eneco voor de minderopbrengst gecompenseerd zal worden. Eneco kan nog tot eind september dit jaar bezwaar aantekenen voor de locatie van Hollandse Kust Zuid.

Imagecredit: Boskalis

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.