De toekomst van accuopslag: 9 veelbelovende claims

Sonnen Pro, via SonnenBatterie

Energieopslag is essentieel in de duurzame transitie. Qua investeringen in batterijopslag is 2016 echt een doorbraakjaar maar de wetenschap en toonaangevende marktonderzoekers zien nog veel meer groeipotentieel. Een overzicht.

De opmars van de accu is nog maar net begonnen

Na jaren zoeken is de heilige graal voor de energietransitie er opeens. Steeds grote versies van de accu’s in onze laptops en telefoons maken huishoudens duurzaam zelfvoorzienend, verlagen de impact en kosten van bedrijven en verhogen de stabiliteit op het elektriciteitsnet.

In aanloop naar het congres Smart Storage Solutions belichtten we eerder 8 miljoenendeals die aangeven hoe groot de markt voor accuopslag nu al is. In dit overzicht onderzoeken we aan de hand van toonaangevende kennisinstituten en bekende adviesbureau’s wat ons te wachten staat in de markt voor stationaire elektriciteitsopslag.

1.Global Data: Meer dan 14 gigawatt aan accu’s in 2020

De Britse marktonderzoeker Global Data verwacht dat er in 2020 wereldwijd meer dan 14 gigawatt aan accusystemen aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld. Bijna het tienvoudige van het geïnstalleerde vermogen in 2015. De belangrijkste toepassing van de accu’s blijft het stabiliseren van elektriciteitsnetten met frequentieondersteuning, vandaar dat Global Data in accuvermogen rekent en niet in opslagcapaciteit. Wel verwacht de marktanalist gestage groei in de toepassing van accuopslag voor de soepele integratie van wind- en zonneparken op het stroomnet.

2.Bloomberg: hergebruik autoaccu’s halveert opslagkosten

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) becijfert dat er in 2025 29 gigawattuur aan afgeschreven accu’s uit elektrische auto’s vrij komt. Voor mobiel gebruik voldoen deze accupakketten niet meer maar als statonaire opslag kunnen de accucellen nog jaren mee. BNEF denkt dat dit hergebruik in 2018 de totale kosten van opslag halveert tot $ 450 per kilowattuur. Nissan installeerde al in 2015 een set oude accu’s bij zijn dealers (video).

3.McKinsey: 4 winstgevende toepassingen van accuopslag

Consultancybureau McKinsey isoleert voor de Amerikaanse situatie vier toepassingen van accu’s waarmee nu al geld te verdienen is. De belangrijkste daarvan is het minimaliseren van demand charges. Accu’s ‘achter de meter’ zoals die van Sonnen, Stem, AMS en Green Charge Networks smeren de piekvraag van bedrijven uit en reduceren deze kostenpost. Daarnaast noemt McKinsey netstabiliteit, thuisopslag en time-shiften van wind- en zonnestroom als kansrijk. Zelfvoorzienende eilanden komen in de lijst van McKinsey gek genoeg niet voor.

4.Wind + opslag goedkoper dan kerncentrale Hinkley Point C

De geplande kerncentrale Hinkley Point C dekt bij oplevering 7 procent van het Britse stroomverbruik. Mits de omstreden centrale daadwerkelijk wordt opgeleverd. De overheid ziet wind- en zonnestroom namelijk als economisch aantrekkelijker. De Duitse opslagpionier Younicos claimt dat hernieuwbare stroom zelfs inclusief accuopslag goedkoper is dan de extreem dure atoomstroom van EDF.

5.MIT: Verdubbeling van de energiedichtheid in 2018

De MIT-spinoff SolidEnergy belooft lithiumaccu’s die bij hetzelfde gewicht twee keer zoveel energie opslaan als de accu’s die nu op de markt zijn. De technologie van de startup sluit aan bij gangbare productiemethodes en is volgens SolidEnergy dan ook goed op te schalen. Nog dit jaar produceert de MIT-spinoff zijn eerste compacte accu’s voor dronefabrikanten. In 2018 volgen elektrische auto’s, vermoedelijk van investeerder GM. Stationaire opslag staat nog niet op de agenda maar de geschiedenis leert dat accu-innovaties uiteindelijk industriebreed toepasbaar zijn.

6.GTM Research: $ 1 mrd voor accu’s in Duitsland alleen

De Amerikaanse marktonderzoeker GTM Research verwacht dat de Duitse markt voor opslag in 2021 meer dan $ 1 mrd waard is. Vooral huishoudelijke energieopslag is in Duitsland aantrekkelijk vanwege stevige subsidies, dalende feed-in-tarieven voor groene stroom en in het algemeen een hoge consumentenprijs voor elektriciteit. De markt voor commerciële projecten met grootschalige accuopslag blijft volgens GTM in wat achter, vooral omdat het Duitse elektriciteitsnet zo stabiel is. Ook kan Duitsland overschotten aan duurzame stroom goed met zijn vele buurlanden verhandelen.

7.IBM & Stanford: In 5 jaar naar 500 wattuur per kilo

Een accu die 1 kilowattuur aan elektriciteit opslaat, weegt nu zo’n 5 kilo. De Amerikaanse overheid, commerciële kennisinstituten en verschillende universiteiten streven er samen naar om dit terug te brengen tot 2 kilo per kilowattuur, ofwel 500 wattuur in elke kilo aan accu. Het Battery500 consortium, met onder meer IBM en Stanford University als deelnemers, trekt 5 jaar en $ 50 mln uit om dit doel te bereiken. Het primaire doel is om elektrische auto’s attractiever te maken maar consortiumdirecteur Jun Liu verwacht dat het project ook vooruitgang in stationaire opslag brengt.

8.IHS Markit: 1 op de 20 megawatts in Japan uit een accu

De Britse marktonderzoeker IHS Markit kijkt voor zijn eerste voorspelling niet te ver voor uit: In het lopende jaar 2016 verwacht IHS wereldwijd 2.900 megawattuur aan nieuwe netgekoppelde accusystemen, een verdubbeling ten opzichte van het geïnstalleerde vermogen in 2015. Iets dieper in de kristallen bol ziet IHS 21.000 megawattuur en $ 50 mrd aan installaties in 2025. Tegen die tijd zijn Japan en de VS de grootste markten voor accuopslag. Voor Japan en Australië voorspelt IHS dat 5 procent van alle stroomleveranciers in 2025 een accu zal zijn.

9.Benchmark Minerals: 12 ‘gigafactories’ in aanbouw

Benchmark Mineral Intelligence is gespecialiseerd in grondstoffenmarktonderzoek. In een publicatie over de markt voor grafiet, veel gebruikt als electrode in lithiumaccu’s, ziet Benchmark een groei van 200 procent voor de komende vier jaar. In de nabije toekomst voorziet de marktanalist de bouw van twaalf grootschalige accufabrieken. Daarvan is Tesla’s gigafabriek de grootste, maar Benchmark verwacht de meeste vraag naar accugrafiet in China. De investeringen in nieuwe accufabrieken tot 2020 gaan volgens Benchmark de $ 12 mrd voorbij.

Imagecredit: Sonnen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.