Windpark Alexia bij Zeewolde krijgt 100 BMW i3 accu’s

Opening windpark Alexia, via Nuon

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft bij de Duitse autobouwer BMW 1.000 accupakketten besteld. Met de opslagsystemen maakt Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, de energielevering door windparken stabieler.

33 megawattuur aan BMW-opslag

Update 15 maart 2017: Nog dit jaar levert BMW 1.000 accupakketten met een opslagcapaciteit van 33 kilowattuur per stuk aan aan Vattenfall. De accu’s zijn dezelfde als die BMW’s volelektrische i3 van energie voorzien.

Vattenfall zet de accu’s in bij bestaande en nieuwe windprojecten om pieken in de stroomopbrengst af te vlakken. Het Nuon-windpark Alexia is het eerste project dat gebruik maakt van de opslagystemen. In eerste instantie plaatst Nuon hier 3.2 megawatt aan accuopslag. Op termijn schaalt Nuon deze installatie op tot een vermogen van 12 megawatt. De andere BMW-accu’s zet Vattenfall in bij windparken in Wales en Duitsland.

Hieronder een eerder bericht over de accu’s bij windpark Alexia van 12 juli 2016:


Nuon plaatst 12 megawatt aan accu’s bij windpark Alexia

Energieconcern Nuon voorziet het windpark Alexia, bij Zeewolde, van energieopslag om windpieken beter te benutten. Het accuproject krijgt een vermogen van 12 megawatt. De eerste 3 megawatt is begin 2017 operationeel.

Accu voor 1.800 tot 2.200 huishoudens 

De 36 windmolens van het windpark in Flevoland draaien al sinds 2011 en genereren maximaal 122 megawatt. Eigenaar Nuon geeft het duurzame energieproject nu een upgrade met twee grote accusystemen.

“Het Prinses Alexia Windpark is hiervoor de ideale locatie. Het is al sinds de opening het nationale windenergielaboratorium”, zegt Gerben Epema, operationeel wind manager bij Nuon. “Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag, kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.”

Auto-accu’s voor 20 jaar aan windpieken

Het opslagsysteem, opgebouwd uit auto-accu’s, krijgt in eerste instantie een vermogen van 3 megawatt. Volgens Nuon genoeg om maximaal 2.200 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De opslagcapaciteit noemt de energieleverancier niet. De businesscase van het systeem zit vooral in het opvangen van de pieken uit de windstroomproductie.”Vergelijk een auto die voortdurend gas geeft, remt, snel optrekt en weer afremt met een auto die constant tachtig kilometer per uur rijdt. Iedereen weet dat de laatste minder brandstof verbruikt en dus efficiënter is”, zegt projectmanager Boudewijn Tjeertes. “Door een batterij bij het windpark te plaatsen zorgen we voor een optimale levering van duurzame stroom aan het stroomnet.”

globalassets-nederland-newsroom-photos-2016-batterij-impressie-plaatje

Epema verwacht het opslagproject in maart volgend jaar op te leveren. De accu’s moeten dan 15 tot 20 jaar mee. Later breidt Nuon het vermogen uit tot in ieder geval 12 megawatt en komt er mogelijk ook meer aandacht voor extra opslagcapaciteit. Epema: “We investeren in technologie die op korte termijn het rendement van windenergie vergroot én bijdraagt aan een lange termijn oplossing voor de transitie naar duurzame energie in Nederland.” Nuon experimenteert in de Groningse Eemshaven met opslag van windstroom in ammoniakgas. Dat is wel een vorm van langdurige energieopslag, die geproduceerde windstroom door de seizoenen heen kan bufferen.

Bron: Nuon / Imagecredit: Nuon (2x)

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Lomito schreef:

    “Volgens Nuon genoeg om maximaal 2.200 huishoudens van elektriciteit te
    voorzien. De opslagcapaciteit noemt de energieleverancier niet.”

    NUON heeft zeer goede redenen om de opslagcapaciteit van de accu niet te noemen, omdat dan duidelijk wordt dat de accu eigenlijk nauwelijks enige betekenis heeft voor de stroomvoorziening EN dat hoge kosten, die grotendeels op de belastingbetaler worden afgewenteld via de SDE+ en EIA, niet bekend mogen worden omdat dan nog méér duidelijk is dat we hier met weggegooid geld te maken hebben. Het is dan ook oorverdovend stil over de hoogte en verdeling van die kosten.

    Stroom kunnen leveren voor 2200 huishoudens zegt helemaal niets over het nut van de accu. Veel interessanter is het om te weten hoeveel stroom er jaarlijks opgeslagen kan worden en hoeveel er in datzelfde jaar ook weer van afgeleverd kan worden.

    Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh stroom per jaar, dat is 9,6 kWh per dag ofwel een gemiddeld vermogen van 9,6 / 24 = 0,4 kW of 400 Watt, net voldoende om een waterbed op temperatuur te houden. Maar omdat de opslagcapaciteit van de accu niet vrijgegeven wordt is niet bekend hoe lang die accu 2200 x 400 W kan leveren.

    Gaan we uit van de 12 MegaWatt (= vermogen, dus geen opslagcapaciteit) in het artikel dan is er per huishouden 12000kW / 2200 hh = 5,5 kW beschikbaar. Om die eerder berekende 9,6 kWh te halen kan de accu dus 9,6 kWh / 5,5 kW = 1,75 uur stroom leveren ofwel een uur en drie kwartier…

    De opslagcapaciteit is overigens dus 12 x 1,75 = 21 MWh ofwel 21.000 kWh.

    Dan is het nog de vraag hoe vaak die capaciteit ook werkelijk benut kan worden, immers als de wind niet waait zal de accu ook niet opgeladen worden. Jaarlijks zijn er ongeveer 2.000 vollasturen, met 24 h x 365 dg = 8.760 uren per jaar geeft dat een productiefactor van 2000 / 8760 = 23%, gemiddeld genomen waait het dus 1 dag wel en vervolgens 3 dagen niet ofwel 84 keer per jaar kan de opslagcapaciteit benut worden, namelijk op het moment dat het goed gewaaid heeft om de accu op te laden en vervolgens de wind voor langere tijd niet sterk genoeg is.

    Per jaar kan de accu dus 21 MWh x 84 dg = 1.764 MWh bufferen ofwel het stroomverbruik van 1764000 / 3500 = 504 huishoudens verzorgen. Dat klinkt al minder indrukwekkend dan de 2.200 huishoudens (die hooguit 7 kwartier lang stroom krijgen).

    En dan nog een schatting van de kostprijs van de accu… we kunnen daar rekenen met ongeveer € 500 per kWh opslagcapaciteit, dus 21.000 x 500 = 10.500.000 euro ofwel 10,5 miljoen, doe daarbij 1,5 miljoen voor bijkomende installaties. Een levensduur van 15 jaar lijkt mij erg optimistisch maar als we daar mee rekenen dan kost de accu 12 / 15 = 0,8 miljoen per jaar voor 1.764 MWh, dat komt neer op 800.000 / 1764000 = 0,45 euro per kWh. En dat is 10x duurder dan de normale kWh-prijs van 4,5 eurocent per kWh.

    Daarmee is duidelijk dat de accu niet alleen totaal onbetekenend is voor onze energievoorziening, vooral de hoge kosten maken de accu volslagen onrendabel en kan alleen bestaan dankzij subsidies.

  1. 15 feb 2017

    […] met veel windparken moeten daarom kunnen terugvallen op (bio)gascentrales, energieopslag of smart grids die de variatie in […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.