Windpark Alexia bij Zeewolde krijgt 100 BMW i3 accu’s

Opening windpark Alexia, via Nuon

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft bij de Duitse autobouwer BMW 1.000 accupakketten besteld. Met de opslagsystemen maakt Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, de energielevering door windparken stabieler.

33 megawattuur aan BMW-opslag

Update 15 maart 2017: Nog dit jaar levert BMW 1.000 accupakketten met een opslagcapaciteit van 33 kilowattuur per stuk aan aan Vattenfall. De accu’s zijn dezelfde als die BMW’s volelektrische i3 van energie voorzien.

Vattenfall zet de accu’s in bij bestaande en nieuwe windprojecten om pieken in de stroomopbrengst af te vlakken. Het Nuon-windpark Alexia is het eerste project dat gebruik maakt van de opslagystemen. In eerste instantie plaatst Nuon hier 3.2 megawatt aan accuopslag. Op termijn schaalt Nuon deze installatie op tot een vermogen van 12 megawatt. De andere BMW-accu’s zet Vattenfall in bij windparken in Wales en Duitsland.

Hieronder een eerder bericht over de accu’s bij windpark Alexia van 12 juli 2016:


Nuon plaatst 12 megawatt aan accu’s bij windpark Alexia

Energieconcern Nuon voorziet het windpark Alexia, bij Zeewolde, van energieopslag om windpieken beter te benutten. Het accuproject krijgt een vermogen van 12 megawatt. De eerste 3 megawatt is begin 2017 operationeel.

Accu voor 1.800 tot 2.200 huishoudens 

De 36 windmolens van het windpark in Flevoland draaien al sinds 2011 en genereren maximaal 122 megawatt. Eigenaar Nuon geeft het duurzame energieproject nu een upgrade met twee grote accusystemen.

“Het Prinses Alexia Windpark is hiervoor de ideale locatie. Het is al sinds de opening het nationale windenergielaboratorium”, zegt Gerben Epema, operationeel wind manager bij Nuon. “Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag, kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.”

Auto-accu’s voor 20 jaar aan windpieken

Het opslagsysteem, opgebouwd uit auto-accu’s, krijgt in eerste instantie een vermogen van 3 megawatt. Volgens Nuon genoeg om maximaal 2.200 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De opslagcapaciteit noemt de energieleverancier niet. De businesscase van het systeem zit vooral in het opvangen van de pieken uit de windstroomproductie.”Vergelijk een auto die voortdurend gas geeft, remt, snel optrekt en weer afremt met een auto die constant tachtig kilometer per uur rijdt. Iedereen weet dat de laatste minder brandstof verbruikt en dus efficiënter is”, zegt projectmanager Boudewijn Tjeertes. “Door een batterij bij het windpark te plaatsen zorgen we voor een optimale levering van duurzame stroom aan het stroomnet.”

globalassets-nederland-newsroom-photos-2016-batterij-impressie-plaatje

Epema verwacht het opslagproject in maart volgend jaar op te leveren. De accu’s moeten dan 15 tot 20 jaar mee. Later breidt Nuon het vermogen uit tot in ieder geval 12 megawatt en komt er mogelijk ook meer aandacht voor extra opslagcapaciteit. Epema: “We investeren in technologie die op korte termijn het rendement van windenergie vergroot én bijdraagt aan een lange termijn oplossing voor de transitie naar duurzame energie in Nederland.” Nuon experimenteert in de Groningse Eemshaven met opslag van windstroom in ammoniakgas. Dat is wel een vorm van langdurige energieopslag, die geproduceerde windstroom door de seizoenen heen kan bufferen.

Bron: Nuon / Imagecredit: Nuon (2x)

Dit vind je misschien ook leuk...