$ 3 mrd voor Chinese Tesla; Schotland volledig op windstroom

LeEco LeSee

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Tesla-killer uit China, Schotten goed aan de wind, groentekas op de zuidpool, TU Delft uit de bocht en hamburger van exponentiële eendenkroos. 

1.Chinese LeEco bouwt fabriek voor 400.000 luxe EV’s per jaar

Het Chinese techbedrijf LeEco, actief met  smart TV’s en een Netflix-achtige dienst, zet vol in op de concurrentie met Tesla. Het bedrijf steekt $ 3 mrd in een fabriek die elektrische auto’s produceert. LeEco presenteerde eerder de autonome en elektrische LeSee en werkt ook met Aston Martin aan elektrische auto’s. Daarnaast is het bedrijf een van de grootste geldschieters van Tesla-challenger Faraday Future.

2.Schotten redden het een volle zondag op windenergie

Windparken in schotland hebben afgelopen zondag meer duurzame elektriciteit gegenereerd dan het land heeft gebruikt. 39,5 om 37,2 gigawatt, ofwel een overschot van 6 procent. Mooi maar niet uniek; ook in Duitsland dekken hernieuwbare bronnen op rustige weekenddagen al regelmatig het leeuwendeel van het stroomverbruik. In Portugal en Costa Rica lukt dat inmiddels ook prima op werkdagen. Maar in de woorden van het Schotse WWF en WeatherEnergie; het toont maar weer eens aan dat windenergie al lang en breed een volwassen energiebron is.

3.Chinezen verbouwen groene groente op Antarctica

De zuidpool staat niet bekend om zijn vruchtbare landbouwgrond. De nederzettingen van onderzoekers zijn voor hun voeding volledig afhankelijk van vanuit Chili ingevlogen proviand. Dat is nooit echt vers en het kost flink wat brandstof om het bij de poolstations te krijgen. Samen met het Duitse grondstoffenconcern Evonik heeft het Polar Research Institute of China daarom een groentekas gebouwd die, ondanks een hoge isolatiewaarde, 90 procent van het zeer beperkt beschikbare zonlicht doorlaat. Zo verbouwen de onderzoekers nu lokaal verse tomaten, komkommers en bladgroente.

4.Solarteam Delft uit de bocht net voor zonnerace in Zuid-Afrika

De Nuna 8, waarmee de TU Delft in oktober 2015 de Australische Solar Challenge won, dingt dit jaar mee naar de winst in de Zuid-Afrikaanse Sasol Solar Challenge. Dat is althans de bedoeling; vlak voor vertrek  heeft de wagen schade opgelopen. Tijdens tests van upgrades aan de Nuna op het RDW-testterrein in Lelystad vloog de auto uit de bocht. Coureur David Kester heeft nog net de tegenwoordigheid van geest voor productplacement: “Ik ben erg geschrokken, maar bleef goed op mijn plek zitten dankzij de Dyneema gordels van DSM.” Het team gaat nog steeds voor de winst.

5.Eendenkroos als alternatief voor soja en hamburgers

ABC-kroos kweekt en verwerkt waterlinzen, ook wel eendenkroos. Deze snelgroeiende waterplant is een uitstekende bron van eiwitten, geschikt voor voedzame vleesvervangers. Onder de juiste condities verdubbelt eendenkroos elke drie dagen in gewicht. Daar kan geen koe maar ook geen geïmporteerde sojaboon tegenop. Benieuwd of de vegaburgers van ABC net zo overtuigend zijn als die van Impossible Foods.

Imagecredit: LeEco

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.