Dubai voorkomt 30 Mton CO2-uitstoot met ombouw kolencentrale

Hassyan clean coal power project, via Dewa
Opnieuw relevant: 7 februari 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 11 januari 2017

De brandnieuwe en deels al operationele Hassyan-kolencentrale van 2,4 gigawatt (GW) wordt een gascentrale van 2,4 GW. Dat is besloten door de Dubai Electricity and Water Authority (Dewa) en de ontwikkelaars van de kolencentrale. Onhandig laat in het bouwproces maar desalniettemin een verstandig besluit. De fuel switch voorkomt zo’n 30 megaton CO2-uitstoot tot 2030. Hieronder het originele bericht van 11 januari 2017 naar aanleiding van de bouw van de kolencentrale.

Zonovergoten Dubai pint zich tot 2048 vast op kolenstroom

In de Verenigde Arabische Emiraten is zonne-energie nu al goedkoper dan elektriciteit uit conventionele energiecentrales. Toch kiest Dubai voor een enorme nieuwe kolencentrale, die pas in 2023 volledig operationeel is. 

Dubai ‘clean coal’ mistake in wording

Dubai weet als geen ander hoe goedkoop hernieuwbare energie nu al is. De Dubai Electricity and Water Authority (Dewa) sloot recent nog een contract voor 800 megawatt zonnestroom tegen $ 0,029 per kilowattuur.

Na deze en andere klimaatpositieve stappen kiest Dewa nu echter ook voor een splinternieuwe kolencentrale. Het Hassyan clean coal power project kost $ 3,4 mrd, levert 2.400 megawatt en komt tussen 2020 en 2023 gefaseerd in bedrijf. Dewa neemt de kolenstroom gegarandeerd 25 jaar af, tegen een prijs die gegarandeerd boven de $ 0,03 per kilowattuur ligt.

“De Hassyan-centrale past in onze Clean Energy Strategy“, zegt Saeed Mohammed Al Tayer, CEO van Dewa. “Voor 2030 streven we naar een energiemix met 61 procent aardgas, 25 procent zon, 7 procent kernenergie en 7 procent clean coal.” De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar Dubai toe behoort, investeren de komende jaren samen $ 163 mrd in de diversificatie van de elektriciteitsvoorziening. In 2050 is die voor 44 procent duurzaam maar komt zelfs 12 procent uit steenkool. Opmerkelijke keus. Nieuwe kolencentrales zijn in de VAE economisch nog riskanter dan in Europa.


‘Schone kolen’ puur economisch al geen match meer voor zon

Clean coal klinkt nog veelbelovend. Met de Hassyan-centrale krijgt Dubai ook inderdaad zo’n beetje het beste wat er op de markt voor kolencentrales te krijgen is. De centrale heeft een rendement van 44 procent en voldoet aan internationale rookgasstandaarden. Ook is het project carbon capture ready, echter zonder plan voor daadwerkelijke CO2-afvang.

Ontwikkeling kolenprijs, via Investing.com

Uiteindelijk is het gewoon een moderne kolencentrale en is steenkool gewoon goedkoper dan aardgas, net als bij ons. Nu de eigen olie- en gasreserves zijn opgedroogd, moet het emiraat duur aardgas importeren voor zijn stroomproductie. Met de Hassyan-centrale hoopt Dubai per kilowattuur (kWh) een derde goedkoper uit te zijn. Dewa noemt een prijs van $ 0,042 per kilowattuur, op basis van de kolenprijs van mei 2015.

Sindsdien is de markt voor steenkool echter al sterk opgeveerd. Het ligt niet voor de hand dat Dewa het inkooprisico volledig op bouwers Harbin Electric en Acwa Power afwentelt. Maar ook als de $ 0,042 per kWh wel voor 25 jaar is vastgelegd, ligt die prijs al 45 procent boven de $ 0,029 per kWh van het zonnepark uit de introductie.

De zonnepanelen uit dat project leveren in ieder geval tegen een fixed price. En de zonnestroomprijs kan bij nieuwe aanbestedingen nog verder dalen. Buur-emiraat Abu-Dhabi ontving al een bieding tegen $ 0,023 per kWh. Bovendien, ook Dubai onderschrijft klimaatakkoord van Parijs. Als er tussen nu en 2048 ook maar iets van een mondiale CO2-markt tot stand komt, zijn niet alleen zonneparken maar ook de bestaande gascentrales al snel weer aantrekkelijker dan de kolencentrales.


Alternatieven genoeg voor energiezekerheid in Dubai

Natuurlijk kan een land niet op zonnepanelen alleen draaien maar Dubai is geen ontwikkelingsland dat nog een baseload-voorziening moet opbouwen. De bestaande gascentrales functioneren prima als achtervang, totdat ook concentrated solar power (CSP)-centrales direct met kolen- en gas concurreren. Dankzij energieopslag in een warmtebuffer draaien deze zonnekrachtcentrales 8 tot 12 uur na zonsondergang nog op vol vermogen.

CSP-technologie werd altijd gezien als een goedkopere energiebron dan (fotovoltaïsche) zonnepanelen en er is geen enkele technische reden waarom dat binnen afzienbare tijd niet alsnog zo kan zijn. Dubai zelf wil in 2021 een eerste zonnekrachtcentrale operationeel hebben, met een vermogen van 200 megawatt en een richtprijs van $ 0,08 per kilowattuur. Dit type zonne-energie levert desgewenst ook duurzame warmte en stroom voor de industrie in het emiraat.


Wie draait op voor misgelopen draaiuren?

Juist wanneer duurzame bronnen een groot deel van de energievoorziening op zich nemen, komen kolencentrales in de knel met hun vollasturen en marges. Internationaal zijn er voorbeelden te over van kolencentrales die, soms direct na oplevering, al goeddeels zijn afgeschreven. Nu nog een kolencentrale bouwen, die zeker 25 jaar mee moet, getuigt niet van visie.

Overdag is 100 procent zonnestroom zeker haalbaar

Dewa heeft ten opzichte van collega’s in Europa en de VS wel het monopolievoordeel. Het staatsnutsbedrijf controleert het vermogen dat elke centrale levert en zal niet verrast worden door projectontwikkelaars die op eigen houtje commerciële zonneparken ontwikkelen.

De monopolist kan echter niet voorkomen dat particulieren zonnepanelen ‘achter de meter’ aansluiten. Ook in Dubai geldt een salderingsregeling. Consumenten en bedrijven betalen nu tussen de $ 0,06 en $ 0.10 per kilowattuur. Spotgoedkoop naar Nederlandse maatstaven maar wel meer dan elektriciteit uit een zonnepaneel in Dubai kost. En zonuren zijn in Dubai het hele jaar door een zekerheidje. Thuis of zakelijk voor 100 procent over op goedkope zonnestroom kan praktisch elke dag.

Puur op basis van marktwerking dreigt de Hassyan-centrale al bij oplevering in 2023 een primaire rol als back-up voor een zeldzame wolk of zandstorm te krijgen. Dat is vast niet de rol die het Chinees-Saudische bouwconsortium voor ogen heeft. Een kolencentrale moet uren maken om zich zelf terug te verdienen en die uren zijn vermoedelijk vastgelegd in de afnameverplichting. Ook als Dewa zelf over 5 jaar de kolenstroom toch liever inruilt voor windparken of nog meer goedkope zonne-energie, zit het nutsbedrijf zo nog 25 jaar vast aan zijn kolencontract.


Bron: Dewa, Seenews, Bloomberg / Imagecredit: Dewa / Graph & Data: Investing.com


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Tja, als men per se stroom wil als het donker is zal de waarde van kolenstroom hoger zijn dan de stroom die dan geleverd wordt door zonnepanelen (met of zonder batterij opslag).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.