Tweede Kamer stemt steenkool het land uit, uiterlijk per 2030

Christopher A. Dominic, via Flickr Creative Commons

Het Nederlandse parlement heeft afgelopen donderdag ingestemd met de sluiting van alle Nederlandse kolencentrales. De aangenomen motie zet in op een CO2-reductie van 25 procent in 2020 en 55 procent in 2030.

Oeps. Toont het kabinet eens ambitie, ligt de pers te slapen

De door Alexander Pechtold (D66) ingediende motie verzoekt de regering “ervoor te zorgen, dat het tijdpad voor sluiting van de kolencentrales in lijn is met de ambities uit het Parijsakkoord, en een verlaging van de CO2-uitstoot met 25 procent in 2020 en 55 procent in 2030.”

In de motie, onderschreven met een meerderheid van 77 tegen 72 tijdens de Algemene Beschouwingen, staat verder dat “verschillende rapporten aantonen dat voor Nederland de sluiting van de kolencentrales de goedkoopste optie is.” Effectief heeft een meerderheid in de Tweede Kamer voor een complete stop op kolenstroom gestemd.

Dat heb ik even mooi gemist, terwijl ik de afgelopen dagen nota bene op duurzaamheidsforum Springtij rondliep. Ik las het pas zondag in de trein terug, in de Britse (!) Guardian. Afgaande op Google News heeft echter geen enkele Nederlandse krant het opgepikt. Alleen vakblad Energeia schrijft er gisteren, achter zijn betaalmuur, over. Daarom, rijkelijk laat, toch maar een berichtje hier. Want een stem voor zeer concrete én knap ambitieuze CO2-doelstelling, dat is best een doorbraak.

 

Bron: Guardian, Energeia, Tweedekamer / Imagecredit: Christopher A. Dominic, via Flickr Creative Commons (cropped)

 

Dit vind je misschien ook leuk...