Angstbeeld: ‘Het volgende kabinet wordt het groenste ooit’

Sisyfus, via Wikimedia Creative Commons

Martien Visser, lector energietransitie en netintegratie aan de Hanzehogeschool Groningen, heeft er alle vertrouwen in dat het volgende kabinet het duurzaamste tot nog toe zal zijn. Maar als we niet uitkijken is het ook de groenste regering ooit.  

‘Het schiet niet erg op en we moeten flink betalen’

Energielector Visser kreeg de Haagse Caballero Fabriek vorige week goed stil. Als intermezzo tijdens het Energiepodium Verkiezingsdebat begon Visser zijn betoog nog hoopvol: Het zal het nieuw verkozen kabinet lukken om in vier jaar het aandeel duurzame energie in Nederland te verdubbelen.

“Het fundament is gelegd. De samenleving is enthousiast. Politieke partijen willen het. En we hebben het in Parijs en Brussel beloofd”, zegt Visser. Dat is ook het beeld dat naar voren komt de rest van de middag. De klimaatverplichtingen zijn het noodzakelijke uitgangspunt voor de energiewoordvoerders van VVD, CDA, D66, SP, GroenLinks en ChristenUnie.

PvdA-woordvoerder Jan Vos liep het debat in verband met de PvdA-lijsttrekkersverkiezing mis. De PVV had geen zin.

Neem de kosten en effectiviteit van klimaatmaatregelen serieus

De strijd gaat over de invulling van de geëiste emissiereductie, over (extra) tempo en stokpaardjes. Niet alleen deze middag en niet alleen in de politiek. Visser signaleert dat er daarbij betrekkelijk weinig aandacht is voor de kosten van CO2-reductie. Uit het ‘in de onderste la verdwenen’ rapport Kostenefficiëntie CO2-reductiemaatregelen waaraan Visser (vermoedelijk) refereert, blijkt echter dat de kosten van geopperde initiatieven oplopen van enkele tientjes tot meer dan € 500 per ton.

“Dat zegt u misschien weinig. Totdat u beseft dat Nederland, per persoon, per maand, één ton CO2 uitstoot”, zegt Visser. Kiest de nieuwe regering uit alle ‘ideeën, voorstellen, hele en halve maatregelen’ de verkeerde, dure set aan klimaatacties dan zal de Nederlandse bevolking de energietransitie de rug toe keren. Dan zal het nieuwe kabinet niet alleen het groenste ooit zijn, maar dat ook decennialang blijven. Visser roept alle partijen daarom op het enthousiasme in de samenleving te koesteren en te behouden. Dat betekent eerst en vooral ‘goed op de centjes letten.’

Lees (via Energiepodium.nl) of kijk (hieronder) het hele betoog van Martien Visser terug.

Bron: Energiepodium / Imagecredit: Sisyfus, via Wikimedia Creative Commons (cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lomito schreef:

    Het is duidelijk dat er parallelle werelden bestaan: die van mensen die geloven in een duurzame toekomst met veel windmolens en batterijen, en van mensen die rekenen op een haalbare toekomst met veel goedkope en betrouwbare energie voor iedereen.
    Ik schat in dat de PVV niet alleen de grootste partij gaat worden, ik zal mijn steentje bijdragen, maar ook dat er een rechtse regering zal komen met PVV als belangrijkste partij. In dat geval is bovenstaand artikel weinig plausibel, het angstbeeld is eerder dat dit werkelijkheid zal worden in navolging van de politieke ommekeer in de VS.

    Een referendumuitslag kan men nog naast zich neerleggen maar om na de volgende verkiezing een linkse, groene regering te vormen zal op z’n minst de uitslag gemanipuleerd moeten worden. Wat dat betreft ben ik blij dat de stemcomputers zijn afgeschaft in Nederland. Ook daar heb ik mijn steentje aan bijgedragen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.