Gascentrale bespaart miljoenen kuubs aardgas met e-boiler
Het Franse energieconcern Engie installeert een elektrische stoomboiler bij haar stoom- en gascentrale in de Eemshaven. De e-boiler vervangt begin 2026 de stoomproductie van een bestaande aardgasgestookte hulpketel in de Eemscentrale.
De Eemscentrale van Engie rapporteerde over de periode 2021-2023 een gemiddelde CO2-uitstoot van 1,3 miljoen ton CO2 per jaar.
De nieuwe e-boiler voorkomt jaarlijks 4500 tot 15.000 ton CO2-uitstoot, afhankelijk van de inzet van de boiler zelf en de inzet van de gascentrale. Procentueel is dat een bescheiden reductie. In absolute zin gaat het om een besparing van 2,5 tot 8 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dat is zeker de moeite, vergelijkbaar met het gasverbruik van tot 7.000 huishoudens.
De boiler heeft een vermogen van rond de 15 megawatt en een technische levensduur van 15 jaar. De bouw start na de zomer van 2025 en de boiler produceert waarschijnlijk in het voorjaar van 2026 de eerste stoom.
Fossiele centrale voorverwarmd met wind- en zonnestroom
Gascentrales zoals de Eemscentrale combineren een gasturbine met een stoomturbine. De stoomturbine draait op de warmte in de uitlaatgassen van de gasturbine. Deze combinatie van stoom- en gas (STEG) maakt dit type centrales vrij efficiënt. De Eemscentrale zet 56% van de energie in aardgas om in elektriciteit. Nieuwere STEG-centrales komen zelfs tot boven de 60%.
Voordat een stoom- en gascentrale elektriciteit kan leveren, moet met name de stoomcyclus rustig opwarmen. Dat is een van de taken van de hulpketel op aardgas, die de e-boiler straks overneemt.
Als de elektriciteit uit de gascentrale niet nodig is, is dat vaak omdat er al genoeg wind- en zonnestroom op het net beschikbaar is. Naarmate het aandeel wind- en zonnestroom verder toeneemt, zal de gascentrale steeds minder vollasturen maken. Minder vollasturen betekent echter niet noodzakelijkerwijs ook minder standby-tijd.
Als de gascentrale toch moet bijspringen, al is het maar voor enkele uren in de avondpiek, moet hij nog steeds op tijd op temperatuur zijn. Dit opwarmen kan straks dankzij de e-boiler op hernieuwbare elektriciteit. Dat betekent nu een mooie CO2-reductie. Later deze eeuw, als gascentrales klimaatneutraal op waterstof of biogas draaien, scheelt het kostbare brandstof.
Mooi dat Engie voor deze toepassing kans ziet om te investeren in elektrificatie. De sterk gestegen netkosten maakten investeringen in elektrificatie en zelfs de inzet van al gebouwde e-boilers eerder dit jaar onzeker.
Bron: Engie / Imagecredit: Engie
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik dacht dat het een late 1 april grap was maar “Als de gascentrale toch moet bijspringen, al is het maar voor enkele uren in de avondpiek, moet hij nog steeds op tijd op temperatuur zijn. Dit opwarmen kan straks dankzij de e-boiler op hernieuwbare elektriciteit.”.
Verwoord als een goede groene stap, maar eigenlijk toch vooral goed verdienen met goedkope/gratis stroom en wellicht vergoeding vanuit netbeheer.
Een elektriciteitscentrale beschikt natuurlijk over voldoende afvoer en dus ook aanvoer stroomkabels. Dus netbeheer zou geen probleem moeten zijn.
Hopelijk is die elektrische verwarming geen te grote investering want batterijen worden zo snel goedkoper dat over enkele jaren de totale centrale obsoleet wordt.