Limburgse CO2-startup voor € 875.000 in Franse handen

Gordon T. Taylor, via Wikimedia Public Domain

Biotechbedrijf Syngip uit Geleen heeft de aandacht getrokken van de grote Franse branchegenoot Global Bioenergies. Met de kennis van Syngip wil Global Bioenergies brandstof op basis van rookgassen produceren.

Van CO2 uit rook direct naar brandstof

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen traint Syngip micro-organismen om CO2, waterstof en koolstofmonoxide te eten en te verwerken tot waardevolle brandstoffen en chemicaliën.

Bijzonder maar niet uniek: Vliegmaatschappij Virgin maakt al kerosine uit het rookgas van staalfabrieken. Het aantrekkelijke van de (genetisch gemodificeerde) microben van Syngip is dat ze leven én produceren in een hete afvalgasstroom van 56 graden. Daarvoor heeft Global Bioenergies, zelf ook nog een startup, € 875.000 in aandelen voor over.

“We verliezen onze onafhankelijkheid maar dat is het waard”, zegt Bernhard Güntner, CEO van Syngip. “De kracht van Global Bioenergies op het vlak van bio-engineering en procesoptimalisatie is essentieel om de industriële fase in te slaan.”

Biochemie met CO2 bij hoge temperaturen

De micro-organismen van concurrenten geven de geest boven de 30 graden. Dat Syngip een hogere temperatuur aankan, scheelt in de koeling van reactoren én maakt het makkelijker om de geproduceerde chemicaliën terug te winnen. Die zijn bij deze temperaturen namelijk gasvormig en eenvoudig af te filteren.

Global Bioenergies mikt op schaalbare productie van isobuteen, een basisgrondstof voor de rubber-, plastic-, en verfindustrie en een bestanddeel van benzine en kerosine. De Duitse autoproducent Audi zoekt naar hernieuwbare alternatieven voor bestaande brandstoffen en is een van de belangrijkste investeerders en potentiële afnemers van Global Bioenergies. In Duitsland opende de startup recent een demonstratiefabriek.

Bron: Syngip, Global Bioenergies / Imagecredit: Gordon T. Taylor, via Wikimedia Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 10 jan 2017

    […] hergebruik van rookgassen van energiecentrales, staal-, en cementfabrieken is met die techniek een veelbelovend alternatief voor de productie van chemicaliën en brandstoffen uit aardolie en […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.