Rockstart zoekt 10 startups voor gouden energie-eeuw

Francisco Moreno + Jason Blackeye, via Unsplash

Rockstart organiseert voor het vierde jaar op rij zijn Smart Energy Accelerator. Vanuit de Amsterdamse Herengracht stoomt Rockstart tien veelbelovende vernieuwers klaar voor maximale impact in deze eeuw van energietransitie.

Decentraal, digitaal en positief disruptief 

Rockstart richt zich op innovaties op het kruisvlak van energie en ICT. De participerende accelerator brengt de startups in contact met ervaren mentoren, grote eindklanten en investeerders met kennis van de markt.

In deze vierde editie zoekt Rockstart specifiek naar ondernemers die de uitwisseling van lokaal geproduceerde energie stroomlijnen, of business maken van energiedata én de beveiliging daarvan. “De energievoorziening van morgen is decentraal, digitaal en CO2-vrij”, zegt programmadirecteur Freerk Bisschop. “Daarom investeren we in concepten die energiesystemen lokaal zelfvoorzienend maken, door energiebronnen te verbinden met elektrisch vervoer, opslag en eindgebruikers.”

Al die apparaten die met elkaar ‘praten’, leveren enorme volumes data op. Analyse daarvan brengt waardevolle inzichten maar ook nieuwe risico’s. Bisschop: “Vandaar onze focus op connectiviteit en zelflerende algoritmes maar óók op cyber security.” Ondanks de duidelijke speerpunten zijn ook baanbrekende businessmodellen met impact op andere aspecten van de energietransitie zeer welkom. Net als in de drie voorgaande edities.

Groeiend internationaal netwerk van cleantech-startups

Crowdfundplatform ZonnepanelenDelen, witgoedleasebedrijf Bundles, bespaarmakelaar Bleeve, stapelbouwer Finch en flexhandelaar Sympower behoren tot de startups die het programma sinds 2014 succesvol doorlopen hebben. De scope van de Smart Energy Accelerator is in de afgelopen jaren flink internationaler geworden. Bisschop: “We zoeken niet alleen in Europa maar juist ook in opkomende markten als Afrika, Latijns-Amerika en Azië.” De meeste deelnemers blijven ook na de accelerator bij Rockstart betrokken. Dat geeft elke nieuwe lichting Smart Energy-startups een groeiend netwerk aan sparringpartners en soms een mooie springplank naar nieuwe markten.

Rockstart’s Smart Energy Accelerator 2017 start in april en heeft na 150 dagen vol workshops, events en conceptvalidatie zijn finale tijdens de Demoday in september. Aanmelden voor deelname kan tot en met 17 februari 2017.

Bron: Rockstart / Imagecredit: Francisco Moreno + Jason Blackeye, via Unsplash (mashup, cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.