100% fossielvrije stroom: Portugal 4 dagen, Duitsland net niet

Lepidlizard, via WikiMedia Public Domain

Duitsland leek het afgelopen weekend voor het eerst al zijn stroombehoefte zonder fossiele elektriciteitscentrales te dekken. Portugal overleefde eerder deze maand ruim vier dagen volledig op CO2-vrije stroom.

Drie werkdagen én een rustige zondag duurzaam

Afgelopen Pinksterweekend draaide Duitsland even op uitsluitend hernieuwbare elektriciteit. Zo bleek althans uit real-time grafieken van de Duitse duurzaamheidsdenktank Agora Energiewende. Agora stelde de data later deze week bij. Toch niet volledig duurzaam, maar wel een prachtige 82 procent.

Dat Portugal eerder deze maand ruim vier dagen achtereen op alleen duurzame elektriciteit draaide, is minder breed opgepikt. Nu is het energiegebruik in Portugal doorgaans natuurlijk niet zo groot als bij industriereus Duitsland. Maar de Portugezen draaiden vanaf zaterdagochtend 7 mei tot woensdagavond 107 uur achtereen op enkel wind, zon en waterkracht. Bijna drie volle werkdagen en een weekend duurzaam!

Dat zet de prestatie van Duitsland toch in perspectief. Slaperiger dan op een Christelijke feestzondag zul je de Duitse economie tenslotte niet zien. Maar de Energiewende in Duitsland is goed op stoom en de kortstondige 82 procent van nu zal snel genoeg ook daar écht 100 procent zijn, op een échte werkdag.

Energiewende is breder dan Duitsland

Het grote enthousiasme over de Duitse mijlpaal is bemoedigend. Blijkbaar heeft een groot deel van Nederland, ook (Financiële) Telegraaf-lezers, best zin in vergelijkbare dagrecords in eigen land. In dat licht moeten we oppassen dat we Duitsland als duurzame uitzondering blijven zien. Duitsland loopt niet gigantisch voor op de rest van Europa, Nederland loopt gigantisch achter.

In Portugal, maar ook in Spanje en Italië gaat het bijna net zo hard, of nog harder. En niet omdat het daar zo zonnig is. Deze Zuid-Europese landen moeten het net als Duitsland voor een groot deel van windmolens hebben. Dat kan in Nederland dus ook.

De bijgestelde daggrafiek van Agora Energiewende voor zondag 15 mei 2016:

chart (1)

 

 

Bron: DFT, Guardian, Die Welt / ImageCredit: Lepidlizard, via WikiMedia Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.