Zonnestroomaanbieders storten zich op dakloze doelgroep

1MiljoenWatt.nl

Start-ups en energiecoöperaties als ZonnepanelenDelen, Vrijopnaam, Vandebron, DE Unie en Qurrent schieten consumenten zonder geschikt eigen dak voor zonnepanelen te hulp.

Duurzaam met zonnepanelen op afstand

Installatie van zonnepanelen is besmettelijk bij huishoudens met een geschikt dak op het zuiden. Zeker voor gezinnen zonder verhuisplannen en met een goed gevulde spaarrekening is een eigen zonnedak aantrekkelijk. Ook bij de sterk gedaalde stroomtarieven.

Maar, spaargeld of niet, in grote steden is een eigen zonnedak voor het overgrote deel van de inwoners geen optie. Start-ups en wijkinitiatieven springen in deze markt, met oplossingen waarmee ook ‘daklozen’ direct bijdragen aan en profiteren van de verduurzaming van de energiesector.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 25 april 2016 en daarna aangevuld met nieuwe projecten. Laatste toevoegingen: Donauweg Amsterdam (met NLE) en Zonnepark Harlingen via crowdfundplatform ZonnenpanelenDelen en ZonneHub van Eneco.

Zonnestroom salderen op andermans dak

Een nieuwe speler in deze markt is Vrijopnaam. Dit jonge bedrijf opereert als onafhankelijke energieleverancier en ‘verkoopt’ zonnepanelen in grotere projecten per stuk aan huishoudens.

15.000 zonnepanelen in de aanbieding

De kilowatturen die de eigen zonnepanelen op afstand produceren, brengt Vrijopnaam één op één in mindering op de energierekening. De leverancier pakt zijn marge op de vaste leveringskosten voor gas en elektriciteit en levert de daadwerkelijk afgenomen energie tegen kostprijs.

“Wij leveren de opgewekte energie thuis af, zonder de winstmarge die traditionele partijen inhouden”, zegt Bas Wijnen, directeur van Vrijopnaam. “Dat de zonnepanelen niet gekoppeld zijn aan je woning is voor veel consumenten een belangrijk voordeel; het houdt je flexibel bij verhuizingen, je kan ook meedoen als je geen eigen huis bezit of als je zonnepanelen op je dak niet mooi vindt.”

Vrijopnaam heeft bij zijn lancering 15.000 zonnepanelen in de aanbieding, verspreid over daken van boeren en andere ondernemers. Geld dat de energieleverancier binnenhaalt met de verkoop van de panelen op naam, investeert het in nieuwe zonne-energieprojecten.

Extra zonnepanelen voor de buurman

Start-up Vandebron is al langer actief in de markt voor duurzame energie. Consumenten kiezen via Vandebron een eigen duurzame leverancier. Meestal is dat een boer met een windmolen of een biogasgenerator maar ook zonnestroom behoort tot de opties. Ook Vandebron levert elektriciteit en gas tegen kostprijs.

Recent heeft Vandebron zijn activiteiten uitgebreid met het Zonnecollectief. Via dit initiatief verkopen huishoudens het teveel aan elektriciteit dat de eigen zonnepanelen opwekken direct aan klanten van Vandebron.

“De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren maar een beetje over, zelden genoeg om een ander huishouden op aan te sluiten”, zegt Chiel van Leeuwen van Vandebron. “Door een boel daken in een regio te bundelen, is er wel genoeg energie die andere huishoudens kunnen kopen. Een soort virtuele energiebron.”

Huishoudens die meer stroom opwekken dan zij gebruiken, krijgen via de marktplaats van Vandebron een betere prijs voor de kilowatturen die zij niet op de eigen energienota mogen salderen. In Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Zwolle en Terschelling bieden lokale zonnecollectieven inmiddels duurzame stroom aan buurtgenoten.

Regionale en landelijke duurzame energiecoöperaties

Tientallen Nederlandse energiecoöperaties bieden ‘daklozen’ de kans om mee te investeren in zonne-energieprojecten en zo het stroomverbruik te verduurzamen.

Qurrent, onderdeel van Stichting Doen, is een van de grootste energiecoöperaties en bovendien landelijk actief. Samen met tuinarchitecten van NL Greenlabel en projectontwikkelaar IQ Solar zette Qurrent recent een bijzondere zonnecentrale in de markt. Een stadspark met 7.000 zonnepanelen in het Gelderse Hengelo voorziet vanaf deze zomer 550 huishoudens van duurzame zonnestroom. Energieconcern Eneco stapt met zijn ZonneHub-concept ook in de markt voor postcoderoosprojecten. De eerste collectieve zonnecentrales realiseert Eneco op daken van de Rabobank en supermarktketen Coop.

Naast de landelijke coöperaties zijn er meer dan 200 lokale initiatieven, zoals TexelEnergie, LochemEnergie en Amsterdam Energie, actief. Huishoudens participeren via deze regionale energiecoöperaties direct in zonnedaken op scholen, bedrijven en zwembaden in de eigen omgeving.

De website HierOpgewekt biedt een actueel overzicht van de duurzame energiecoöperaties per provincie. Ook via koepelorganisaties Duurzame Energie Unie (DE Unie), ODE Decentraal en ZonopNederland zijn lokale initiatieven te vinden waar je je als consument direct bij kunt aansluiten.

Postcoderoos

Deelnemers in energieprojecten in de eigen regio (afgebakend door de postcoderoos) ontvangen korting op de energiebelasting. Begin 2016 is de regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek verruimd.

Meer info over duurzame energie volgens de postcoderoos via HierOpgewekt en RVO.nl.

Crowdfunding voor zonne-energie

Investeren in zonne-energie kan ook zonder enige invloed op de eigen elektriciteitsrekening. Via de Amsterdamse start-up ZonnepanelenDelen investeren consumenten direct in zonneprojecten. Het eerste project van de start-up, toen nog onder de naam 1MiljoenWatt samen met Essent, was een zonnecentrale op het stadion van FC Groningen. De meest recente projecten zijn Zonnepark Harlingen, waar € 300.000 aan zonnedelen te vergeven zijn, en een zonnedak in Amsterdam waar ZonnepanelenDelen samen met energieleverancier NLE € 54.000 aan zonnedelen in de markt zet. Daarnaast biedt ZonnepanelenDelen, met het concept DakDelen, ook kleinere zonneprojecten voor crowdfunding aan. In juni 2016 investeerde de crowd € 3.800 voor een set van acht zonnepanelen bij een particulier in Haarlem.

Naast ZonnepanelenDelen, dat zich puur op zonprojecten richt, bieden ook de algemenere crowdfundingplatforms DuurzaamInvesteren en GreenCrowd regelmatig nieuwe investeringsopties in zonne-energieprojecten. De projecten bieden een leuk rendement, zonder dat er iets met de eigen energienota te verrekenen valt. Zo zijn er ook voor huishoudens die wel eigen zonnepanelen hebben nog volop kansen om de inzet van zonne-energie, voorbij het eigen dak, verder te vergroten.

ImageCredit: 1MiljoenWatt

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. 03 aug 2016

  […] Amsterdamse startup ZonnepanelenDelen heeft met een crowdfundingscampagne € 300.000 opgehaald voor de bouw van Zonnepark Harlingen. Daarmee installeert een lokale energiecoöperatie samen met […]

 2. 06 aug 2016

  […] postcoderoosprojecten beter. Geholpen door de sterk gedaalde kostprijs van zonnepanelen, de wens van dakloze huishoudens om toch zonnestroom op te wekken en de aanhoudende weerstand tegen windmolens, neemt de […]

 3. 12 sep 2016

  […] Bewust beknoptMet deze korte updates belichten we alles dat wel het vermelden maar niet een volledig artikel waard is. De originele bron is gelinkt in de tekst. Meer nieuws en achtergronden over zonne-energie: Nieuwsarchief zonne-energie | Overzicht zonne-energie: De voor- en nadelen | Zonnepanelen voor daklozen […]

 4. 06 jan 2017

  […] ZonnepanelenDelen, witgoedleasebedrijf Bundles, bespaarmakelaar Bleeve, stapelbouwer Finch en flexhandelaar Sympower […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.