Een glas halfvol optimistisch smeltende klontjes poolijs

Range Rover, via Land Rover

Columnist, schrijver en dagvoorsnabbelaar Marianne Zwagerman haalt de laatste weken het bloed onder de nagels van alle Nederlandse klimaatalarmisten vandaan. Best grappig, niet onschuldig.

Kritiek is kritiek,
gelul is gelul

Marianne Zwagerman nam recent zichtbaar gespeeld geëmotioneerd afscheid van haar witte Land Rover. Sindsdien raast ze als een dolle olifant door de porseleinkast vol tere zieltjes die het klimaat best belangrijk vinden.

Zwagerman is knap lastig te duiden. Ze vindt windturbines prachtig maar subsidies belachelijk. Ze gelooft dat het klimaat verandert maar niet dat dat nu per se erg is. Ze is niet gehinderd door enige kennis van zaken maar heeft wel een legertje deskundologen gevonden dat haar mening volledig ondersteunt. En ze heeft op radio, TV en dooie boom volop zendtijd voor haar mening geregeld. Lekker bezig. Lekker ongenuanceerd bezig.

Optimistische onderbuik versus duur klimaatkonijn

Aan de ene kant is het top dat er iemand onze groene wereld eens even lekker opschudt. Er is zeker een en ander af te dingen op de politieke effectiviteit rond klimaat en energie. Het sterkste voorbeeld daarvan is de net niet goed doordachte stimulering voor semi-elektrisch rijden, die liefst € 6 mrd heeft gekost maar hooguit indirecte resultaten heeft geboekt. Ook onze landelijke en regionale subsidies werken vaak direct in tegen de Europese emissiehandel, die op zijn beurt sowieso niet echt lekker loopt. Als je wil zeiken, zijn dat terechte argumenten op zich.

Zwagerman haalt haar betoog vervolgens onderuit door de volledige klimaatwetenschap als ‘ook maar een mening’ weg te zetten. Door het invliegen van deskundologen komt dat voor de onoplettende voorbijganger wellicht nog overtuigend over ook. Hier komen de bekende stokpaardjes en oude koeien van klimaatsceptici bovendrijven. Dat is desinformatie en dat is ronduit kwalijk, zeker op prime time.

Pieter Derks zet in een paar minuten goed neer hoe krom het is dat WNL dit zonder bijsluiter uitzendt. Wie wil weten hoe het dan wel echt zit, moet iets harder graven en dat heeft klimaatblogger Jos Hagelaars uitstekend gedaan. In deze repliek weerlegt hij alle kul die Zwagerman cum suis loslaten op het WNL-publiek. Zeker het hele betoog lezen, hier vast de kern:

“Wetenschappers die de menselijke invloed op het klimaat betwisten gaan keer op keer onderuit op de kwaliteit van hun argumenten. En kwaliteit van argumenten is nu net waar het in de wetenschap allemaal om draait.”

Imagecredit: Land Rover

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.