Duitse stroom in 2020 voor 50% duurzaam, bij fors dalende export

Clemens van Lay, via Unsplash Public Domain

Gisteren nieuwjaarsdag en vandaag is het weekend. Toch zijn de statistieken over de Duitse elektriciteitsproductie in 2020 al bekend. Gründlich und pünktlich wie immer. Genoeg mijlpaaltjes ook om deze zaterdag zelf een stukkie te tikken. 

Wind voorbij steen- en bruinkool

Prof. Dr. Bruno Burger, verbonden aan het Fraunhofer Institut für Solare Energiesysteme, houdt op de website Energy-Charts.info al jaren de statistieken voor de Energiewende op het Duitse stroomnet bij.

Uit het jaaroverzicht voor 2020 blijkt dat Duitsland vorig jaar voor het eerst meer dan de helft van zijn elektriciteit heeft opgewekt uit duurzame bronnen. Wind (27%), zon (10,4%), biomassa (9,3%) en waterkracht (3,7%) tellen samen op tot 50,4%. Over 2019 was dit nog 45,9%. In 2010 was het 19,1%.


Duurzam mythbusten in de Duitse praktijk

Bron: Fraunhofer

De Duitse Energiewende is in de afgelopen jaren bij herhaling doodverklaard maar stoomt nog steeds lekker door. Inmiddels heeft Duitsland vele mythes over duurzame energie ontkracht door gewoon te blijven bouwen. Bij 5% variabele hernieuwbare stroomproductie volgden ondanks doemverhalen geen blackouts. Bij 10% en 25% ook niet. Inmiddels tellen de inderdaad variabele maar blijkbaar prima betrouwbare wind en zonnestroom op tot 37%. Niet van het geïnstalleerd vermogen maar van de jaarproductie. En het Duitse net staat nog altijd in de top van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten ter wereld.

Hogere prijzen voor export

Een tweede hardnekkige mythe is dat Duitsland enkel zoveel wind- en zonnestroom kan produceren omdat het gesubsidieerde overschotten groene stroom met grote verliezen over de grens dumpt.

In de realiteit van recordjaar 2020 was de Duitse stroomexport juist kleiner dan die sinds 2012 geweest is. Netto 18 terawattuur (TWh). In 2019 was dat 33 TWh, in 2017 nog 53 TWh. Voor de stroom die Duitsland wel exporteert is zeker geen sprake van dumping. Gemiddeld krijgt Duitsland €45,27 per megawattuur die het exporteert en betaalt Duitsland €42,87 per megawattuur voor geïmporteerde stroom. Dat wijst erop dat Duitsland vaker exporteert als het niet waait of zonnig is.

De derde mythe die Duitsland doorprikt is dat alleen landen met kernenergie kunnen verduurzamen. Je kunt kerncentrales sluiten en tegelijkertijd de stroomproductie verduurzamen. Ik had echt liever gezien dat Duitsland 20 jaar geleden besloten had de bruinkoolcentrales in plaats van de kerncentrales te sluiten maar de route die Duitsland democratisch heeft gekozen en al vele verkiezingen achtereen heeft vastgehouden werkt ook. Een besluit nemen is beter dan geen besluit nemen.

Verder lezen? In 2019 schreef ik een longread over de Duitse energietransitie. De mooie resultaten over 2020 zijn geen verrassing. 

Bron: Fraunhofer

 


Bron: Bruno Burger, Fraunhofer / Imagecredit: Clemens van Lay, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. KpN58qQ schreef:

    Voor Nederland is de beweging in Duitsland nog extra interessant door het uitgebleven ‘weglekeffect’: ondanks het instorten van de Nederlandse kolenstroomproductie is de import van de vermalijde kolenstroom uit Duitsland niet gestegen, maar zelfs fors gedaald.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.