Nanodeeltjes zetten ijskoud water direct om in stoom

De Amerikaanse Rice University is goed aan het innoveren met zonne-energie. Eerder berichten we al over fotovoltaïsche verf uit deze hoek. Nu trekken onderzoekers de aandacht met een grote stap in zonne-warmte. Nanodeeltjes zetten zonlicht zo efficiënt om in warmte dat water direct aan de kook komt, zelfs in een ijsbad.

Veilig en schoon water in ontwikkelingslanden

Zoals bij vele duurzame energie innovaties wordt ook hier in eerste instantie gedacht aan een toepassing in de derde wereld. Het verdampen van water is namelijk een van de betere manieren om vuil rivierwater of zout zeewater om te zetten in veilig drinkwater. Ook het ontsmetten van medische instrumenten ligt binnen de mogelijkheden.

Stoomturbine op zonne-warmte

Met de ontwikkelde nanotechnologie wordt 24% van het invallende zonlicht omgezet in warmte . Veel meer en veel sneller dan in reguliere zonneboilers. Op den duur is het met deze methode misschien mogelijk een stoom-cyclus aan te drijven en elektrisch vermogen te genereren. Op dergelijke schaal ligt een CSP centrale voorlopig echter meer voor de hand.

Bron: Tweakers

 

 

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.