De hitte voorbij, op naar de Monsoon

Voor zijn afstudeeronderzoek werkt Sustainable Energy Technology student Sander Veltkamp aan een biomassaproject in India. Via Wattisduurzaam houdt hij ons op de hoogte van de vorderingen.

Familie en vrinden,

Inmiddels zit ik hier alweer meer dan 2 weken en heb al veel van de omgeving gezien. De hitte is voorbij en de Monsoon komt eraan! Dan gaan we van 45 graden naar rond de 30, dat doet een mens goed. Eindelijk is de bouwer van mijn distillatiekolom begonnen met de bouw en begint alles nu een beetje te rollen. Ik moet wel constant allerlei mensen bellen om te zorgen dat ze nog steeds bezig blijven en geen dingen vergeten, maar alles lijkt nu goed te gaan met mijn opdracht.Ook heb ik de eerste testen afgerond met de cooking stoves die de dorpelingen gaan gebruiken om te koken met mijn ethanol, het ziet er tot nu toe goed uit. De afgelopen week stond voor de rest in het teken van de dorpjes Narsingpur, Tamana en Mohuda bezoeken om een eerste indruk te krijgen van het dorpsleven en met een aantal mensen kennis te maken. In die dorpjes speelt het Hindu kaste systeem nog een grote rol, eigenlijk altijd in negatieve zin. Mensen worden gelabeld bij hun geboorte en de sociale druk zorgt ervoor dat boven jezelf uitstijgen wordt voorkomen. Mensen bezitten weinig, maar zijn toch erg content met wat ze wel hebben, iets waar ‘wij’ in het westen nog wat van kunnen leren.
Naast mijn opdracht ben ik inmiddels een paar keer de nabijgelegen stad in geweest (Berhampur). Erg hectisch, maar dat maakt het ook heel erg interessant. Er is constant van alles aan de hand en overal is iets te doen. Gisteravond voor het eerst sinds ik hier ben een bar in geweest en een paar bieren gedronken met Camilo uit Colombia en Marcus uit Engeland. Iedereen vind je maar wat interessant als je uit Europa komt, dus aan aandacht geen tekort. Ik had een dronken makelaar bijna zover dat hij me voor een spotprijs een stuk grond verkocht, maar op het laatst belde zijn vrouw en moest hij naar huis, whaha. Hier nog wat foto’s voor een leuke impressie van de omgeving en alles wat er hier gebeurd.

(Je kan op de foto klikken voor een vergroting).

Ik vermaak me dus geheel prima. Laatst ook nog een klein slangetje gezien. Marcus nam daar van dichtbij een foto van die ik volgende week wel even kan posten. Bleek achteraf dat die slang erg giftig is….. De volgende keer dus maar eerst even checken, hoewel de ziekenhuizen hier prima schijnen te zijn.

Over twee weken gaan we met Dorothea, Camilo, Marcus en Richard een weekendje naar zee naar Puri. Even op het strand relaxen om vervolgens vol goede moed er weer tegenaan te gaan. Misschien ook nog een avondje de nodige bieren drinken, we zullen zien!

Verder is het eten nog steeds geheel vegetarisch (op heel af en toe wat vis na), de mensen nog steeds vriendelijk en vooral geïnteresseerd in Europa en mijn kamer ook prima geregeld. Voor 3 maaltijden op een dag + kamerhuur 4 euro per dag betalen is natuurlijk erg goed. Klagen is er daarom niet bij.

De vriendelijkste groeten en post een berichtje als je durft!

Sander

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Thijs schreef:

  Jammer, was je bijna grootgrondbezitter in India ;).

  Mooi verhaal en het verhelderende Paintwerk wordt almaar strakker!

 2. Arvid schreef:

  Een kaste van een huis bouwen in India is nooit grappig? Je had er in ieder geval bijna het stuk grond voor haha. Goed om te horen dat alles nog steeds zo loopt zoals het hoort, leuk om af en toe een bericht te krijgen! Succes nog, altijd!

 3. Wouter schreef:

  In de afgelopen 2 weken een pals gedronken en nu al plannen voor een nieuw avondje zuipen?? Is het echt zo veel leuker aan de ander kant van de wereld?;)

 4. Janneke en Herman schreef:

  hee Sander,

  Een tweede huis in India lijkt me meer name voor de familie wel heel ver weg!
  Wat kun jij heerlijk schrijven,!
  Nu al weer benieuwd naar je volgende verhaal!
  Succes met je opdracht en pas goed op jezelf,

  Hartelijke groeten ook van Herman en Frank

  Janneke

 5. Dirk en Marijke en Floris schreef:

  Sander,

  Goed om te horen dat het goed met je gaat. We wensen je het allerbeste,
  Lastig zeker, alleen maar vegetarisch eten….. en dan te bedenken hoeveel hier in NLD over blijft sinds jij daar zit….

  Geniet er van en succces met je project.

  Marijke en Dirk
  (en Floris)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.