Blauwe banden-startup schakelt 6 tandjes bij en trapt de grens over

Swapfiets

De Delftse startup Swapfiets biedt een degelijke fiets voor een vast bedrag per maand. Na een succesvolle uitrol in Nederlandse (studenten)steden zijn nu ook België, Duitsland en Denemarken aan de beurt.

Tienduizenden blauwe voorbanden in 14 steden

Eind september 2017 tikte ik € 85,- euro af bij de fietsenmaker, trapte ik met een volledig opgeknapte fiets soepel naar huis en parkeerde ik mijn fiets tevreden voor de deur. Noch diezelfde nacht fietste iemand anders even zo soepel weg. Met diezelfde fiets.

Sinds begin november 2017 ben ik een tevreden huurder van een Swapfiets. En ik ben niet de enige.

In krap 3 jaar is het studentenbedrijfje uit Delft uitgegroeid tot een van de grootste fietsenmakers van Nederland. In Arnhem, Den Haag en alle Nederlandse universiteitssteden rijden samen al bijna 30.000 Swapfietsen rond. Die snelle groei is mede mogelijk gemaakt door de investeringstak van Volkswagenimporteur Pon Holdings, waar de startup ook de fietsen (Union) en serviceauto’s (Volkswagen Up’s) betrekt.

Fiets met een eigen sleutel + abonnement op snelle fietsenmaker

Swapfiets levert huurders een degelijke maar simpele stadsfiets. Aan het ontbreken van versnellingen, handremmen en een bagagedrager achterop merk je dat alles geoptimaliseerd is om heel te blijven. Als er toch iets stuk gaat, belooft Swapfiets binnen 12 uur de fiets te repareren of te vervangen. Die belofte heeft Swapfiets voor mij sinds november twee keer waargemaakt. De laatste keer had ik op weg naar een etentje een lekke band en nog vóór het toetje weer een werkende fiets. Top!

Mooie upgrade bij die laatste ruil was de nieuwe verlichting. Die schakelt nu automatisch in en uit en vreet geen batterijen meer. Het nette maar zeker niet spotgoedkope leasebedrag van € 15,- per maand biedt ruimte voor dit soort kleine maar fijne verbeterslagen en met de groei van het aantal deelnemers lijkt de service vooralsnog alleen maar beter te worden. Waar ik oorspronkelijk dacht de Swapfiets een paar maanden te testen en dan toch weer een fiets te kopen, ben ik inmiddels om. Als de service op dit peil blijft, is dat mij de meerkosten ten opzichte van een eigen fiets zeker waard.

Nederlandse leasefietsen ook in Antwerpen, Munster en Kopenhagen

Dus ben ik blij te horen dat de startup  – ondanks de snelle groei  – in Delft, Amsterdam en Utrecht al zwarte cijfers schrijft. Mede daarom kan Swapfiets over de grens kijken, op zoek naar landen die net als wij gek zijn op fietsen. In eerste instantie zijn Vlaamse studenten in Antwerpen, Gent en Leuven aan de beurt. Daarna volgen onder de naam Swaprad Duitse studenten in onder meer Münster en Göttingen. Ook Denemarken heeft ‘Swapcykel’ al op de korrel.

Ook goed te horen is dat 40 procent van de nieuwe huurders in Utrecht en Rotterdam geen student is. De winter is voorbij. Trappen naar de baas gaat het helemaal worden deze lente. Extra goed te horen is dat Swapfiets figuurlijk en letterlijk opschakelt richting België: Voor slechts € 2,50 per maand meer krijgen huurders in Leuven een luxere variant met 7 versnellingen. Dat wil ik in Utrecht ook!

Bron: De Ondernemer, Fietsersbond, Swapfiets / Imagecredit: Swapfiets

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.