10 tips om te besparen op je radiatorgebruik

Koude winterdagen kunnen gezellig zijn, maar ze hebben een nadeel: de energierekening kan flink oplopen.

Gelukkig kan het ook anders. Door te besparen op je radiatorgebruik houd je de energierekening laag en draag je bij aan een schoon milieu. Doe daarom je voordeel met de volgende tien bespaartips.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Pricewise.

1. Investeer in een HR-ketel of kies direct voor een warmtepomp

Als je nog een oude cv-ketel hebt is het binnenkort tijd voor wat nieuws. De toekomst is volledig aardgasvrij dus onderzoek – vóór je een nieuwe HR-combiketel koopt – eerst of een warmtepomp of zonneboiler voor jou niet een betere optie is. Voor duurzame verwarmingssystemen is in 2018 € 100 mln subsidie beschikbaar.

2. Zorg voor een goede isolatie

Met goede isolatie bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Je kunt daarbij denken aan vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en HR-glas. Het is de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor subsidies om je woning te isoleren.

3. Trek een trui aan 

Met een dikke trui kan de thermostaat zo een graadje lager. Daarmee bespaar je al snel 5% op je verwarmingskosten.

4. Isoleer je verwarmingsbuizen 

Voorkom dat er warmte weglekt via de cv-buizen. Door ze rondom te isoleren, koelen warmwaterleidingen minder snel af. Isolatiemateriaal voor de verwarmingsbuizen is bij elke bouwmarkt verkrijgbaar en eenvoudig aan te brengen.

5. Doe de gordijnen dicht 

Hoewel Nederland bekendstaat om zijn open gordijnen, kun je die ’s avonds beter sluiten. Zo houd je de warmte binnen. Let er wel op dat de gordijnen niet over de radiator heen hangen. Dan kan de warmte namelijk niet goed verspreid worden door de woning.

6. Maak gebruik van een tochtstrip

Controleer je huis goed op kieren bij ramen en deuren. Daardoor kan er veel warmte verloren gaan. Tochtstrips zijn een gemakkelijke en goedkope oplossing om dit probleem te bestrijden. Vergeet ook de brievenbusborstel niet!

7. Draai de thermostaat ’s nachts omlaag

Door de thermostaat een uur voordat je gaat slapen laag te zetten, kan het huis langzaam afkoelen. Hierdoor slaap je niet alleen prettiger, maar bespaar je ook nog eens op het energieverbruik.

8. Kies voor een thermostaat die meedenkt

Nog meer besparen? Laat de technologie voor je werken! Een slimme thermostaat is volledig programmeerbaar en speciaal ontworpen om het stookgedrag van je cv-ketel optimaal aan te passen aan je warmtebehoefte.

9. Draai overbodige radiatorkranen dicht

Wordt een bepaald vertrek overdag niet gebruikt? Draai dan de radiatorknop dicht en sluit de deur. Wil je liever niet dat het te koud wordt? Kies dan voor thermostatische radiatorkranen die je ieder afzonderlijk kunt instellen.

10. Betaal niet teveel en kies voor echt hernieuwbare energie

Er zijn talloze energieleveranciers op de markt, en ze beweren stuk voor de stuk de goedkoopste én de groenste te zijn. Maar hoe weet je nu echt zeker of je niet teveel betaalt voor grijze stroom? Energie vergelijken biedt duidelijkheid over de oorsprong van de stroom en de prijsverschillen. Zo kom je ook in financieel opzicht niet in de kou te staan!

De meeste van al deze wintertips zijn tips die duurzaam wonen stimuleren. Wil je meer te weten komen over dit onderwerpen, lees dan het stuk over 10 regels voor duurzaam wonen.

Dit vind je misschien ook leuk...