DDWFTTW: Turbineauto rijdt op recordsnelheid tegen de wind in en met de wind mee

De Blackbird, een experimentele windauto, rijdt puur op de kracht van de wind direct tegen diezelfde wind in. Onlangs bereikte de wagen een snelheid van twee keer de lokale windsnelheid. 

Chinese windauto overwint natuurwetten

Enkele maanden terug berichten o.a. Fox News en Sky News vrij kritiekloos en overenthousiast over de elektrische windauto van een Chinese boer. Met een kleine turbine voorop zou deze rijwind terugwinnen en zo tot 3x langer op een acculading kunnen rijden.

Rijden op windenergie kan wel, sneller zelfs dan de wind die je voortstuwt

Wie in de brugklas een beetje heeft opgelet begrijpt dat het idee van de Chinees niet deugt. Wat echter wel kan is rijden op de normale wind. Een Amerikaans team demonstreerde in 2010 al dat het mogelijk was om met een snelheid van tot bijna 3x de heersende windsnelheid met de wind mee te rijden.

Dit voelt nogal tegenintuïtief; als je de net zo snel gaat als de wind (en dus ten opzichte van de bewegende lucht om je heen stil staat) wat voor kracht kan de wind dan nog op je uitoefenen? Onderstaande video laat zien dat het toch kan; het vaantje op de kar waait naar achteren terwijl de vlag op de grond in de rijrichting wappert. Wie geïnteresseerd is in de technische verklaring kijkt het langere tweede filmpje of zoekt op “ddwfttw”.

 

Ook tegen de wind in sneller

Hetzelfde team heeft de auto nu omgebouwd om tegen de wind in te rijden en dat kon tot op 2x de windsnelheid.  Ook dat klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd maar de principes die daar aan ten grondslag liggen worden al eeuwen door zeilboten gebruikt. Desalniettemin een mooie prestatie.

Bron: PopSci
Image Credit & Meer info: Fasterthanthewind.org

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 15 aug 2016

    […] prototypes. De deelnemers aan de Racing Aeolus zetten windenergie direct om in voorwaartse kracht, tegen de wind in. Kijken kan op de dijk bij Den Helder en belooft spektakel: De organisatie ziet de World Solar […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.