Verzekerd van een duurzaam ingerichte woning

Er zijn vele opties om je woning leuk én duurzaam in te richten. Daarbij kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Een nieuwe inrichting resulteert doorgaans in een hogere inboedelwaarde. Dit heeft invloed op je verzekering.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met PriseWise.

Nieuwe duurzame spullen kopen

Het huis inrichten met nieuwe items geeft je de kans direct duurzame materialen te kiezen. Dus bijvoorbeeld geen plastic of tropisch hardhout. Plastic is vaak niet afbreekbaar en daarmee slecht voor het milieu. Om tropisch hardhout te krijgen, worden oerwouden gekapt. Kies in plaats daarvan voor duurzame materialen zoals karton, gerecycled papier of bamboe. Dit laatste materiaal kun je kopen met een speciaal duurzaamheidskeurmerk. In woonwinkels zie je ook steeds vaker houten meubels met het speciale FSC-keurmerk, dat staat voor verantwoord bosbeheer.

De slaapkamer

Slapen doe je beter op een matras en onder een dekbed dat niet of nauwelijks bestaat uit synthetische materialen gemaakt uit aardolie. Duurzame alternatieven zijn fairtrade katoen, biologische wol en bamboevezels.

De vloer

Voor de nieuwe vloer geldt dat houten vloeren lang mee gaan. Je kunt daarom ook prima een tweedehands houten vloer kopen. Heb je liever een compleet nieuwe vloer, kies dan voor materialen als hout met een duurzaamheidskeurmerk, natuursteen met een keurmerk, beton of vloerbedekking die is gemaakt van gerecycled materiaal en zonder giftige stoffen.

Geef oude meubels een tweede kans

Hoeft de inrichting niet helemaal of helemaal niet nieuw te zijn? Veel tweedehands meubels verdienen een tweede kans. Op een rommelmarkt, in een kringloopwinkel of op Marktplaats koop je prachtige meubels die je met wat fantasie kunt opknappen tot echte pareltjes. Hiermee spaar je geld uit en er wordt geen enkele boom extra gekapt. Als je meubels zelf gaat opknappen, denk er dan wel aan dat je verf op waterbasis koopt. Dit is minder schadelijk voor het milieu.

Het belang van een goede inboedelverzekering

De waarde van een duurzame inrichting kan nogal uiteenlopen. Gerecyclede spullen hebben een andere waarde dan items die gloednieuw zijn. Daarom is het belangrijk dat je de inboedelwaardemeter van je woonverzekering zo nauwkeurig mogelijk invult. Deze inboedelwaardemeter is gebaseerd een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de inboedel van tal van Nederlandse huishoudens. Op basis van een aantal simpele gegevens: inkomen, gezinssamenstelling, het woningoppervlak en de leeftijd, wordt een inboedelwaarde vastgesteld. Waarom dit belangrijk is? Zo heb je garantie tegen onderverzekering. Hiermee voorkom je dat je zelf opdraait voor een deel van de kosten wanneer er schade is in huis.

Inboedelverzekering afsluiten?

Ben je van plan een inboedelverzekering af te sluiten? Maak eerst een online vergelijking via een vergelijkingssite. Je ziet direct bij welke verzekeraar je het voordeligst uit bent. Ook wanneer je al een inboedelverzekering hebt, loont het om te vergelijken. Je kunt door over te stappen namelijk zo’n 20 procent besparen op de verzekeringspremie.

Meer over duurzaamheid

Naast een duurzame inrichting kun je nog veel meer doen om energie te besparen. Op deze pagina lees je alles over consuminderen en duurzame initiatieven die jouw omgeving en de wereld groener maken.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.