Refurbished iPhone is duurzaam en in opkomst

Arnel Hasanovic, via Unsplash Public Domain

Het is niet meer vanzelfsprekend dat je een Apple iPhone gloednieuw uit de winkel koopt. Slimme kopers besparen tot wel 50% op de aanschafprijs en dragen tegelijkertijd bij aan duurzaam hergebruik met een opgeknapte iPhone.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Fixje.

Door te kiezen voor een refurbished iPhone, geef jij een Apple iPhone een tweede leven. Maar waar komen refurbished iPhones vandaan, wat zijn de voordelen en afwegingen om over te stappen op een gebruikte en opgeknapte smartphone?

Waar komen refurbished iPhones vandaan?

Refurbished betekent letterlijk ‘opgeknapt’. Dit houdt in dat de iPhones eerder gebruikt zijn en vervolgens zijn opgekocht door gespecialiseerde bedrijven met het doel deze geheel op te knappen. Een reden voor het retourneren kan zijn dat bedrijven telefoons hebben gekocht voor werknemers die al snel weer vertrokken en hun telefoon hebben ingeleverd. Ook consumenten die een nieuwe iPhone kopen ruilen hun oude model vaak in. Sommige refurbished iPhones zijn overigens in het geheel nooit gebruikt maar bijvoorbeeld overgenomen uit een voorraadoverschot.

Reparatiespecialisten controleren de binnengekomen telefoons zorgvuldig op meer dan 50 punten. Eventuele defecte onderdelen worden vervangen, waarna het complete controleproces opnieuw wordt doorlopen. Als alles in orde is, kun je spreken van een refurbished iPhone. Deze toestellen zijn dus compleet opgeknapt en klaar voor de verkoop.

Wat zijn de voordelen van een refurbished iPhone?

Een groot voordeel van een refurbished iPhone is een reductie van de milieu-impact. In plaats van een nieuwe telefoon geef jij een bestaand model een tweede kans. De levenscyclus van het toestel wordt verlengd met gemiddeld ruim twee jaar. Dit bespaart mijnbouw naar schaarse grondstoffen en energieverbruik in de productie van nieuwe toestellen.

Een ander voordeel van een refurbished iPhone is de gunstige prijs. Je bespaart zo honderden euro’s ten opzichte van een ongebruikt model met dezelfde specificaties. Voor het gemak nemen we de Xr als voorbeeld. De nieuwprijs van deze iPhone ligt op €709, terwijl de refurbished iPhone Xr al te verkrijgen is voor €539.

Een derde voordeel is de lange garantietermijn die wordt gehanteerd voor de refurbished iPhones. Aanbieders staan voor de kwaliteit die zij dankzij de uitgebreide controles leveren. Ze bieden een garantie van twee jaar. Hiermee heb je veel meer zekerheid dan wanneer je via andere kanalen een tweedehands iPhone koopt. De garantie is zelfs vaak nog langer dan standaard is bij nieuw aangeschafte iPhones.

Denk als je aan een nieuwe iPhone overweegt dus zeker aan de optie van een refurbished model. Vrijwel alle actuele modellen zijn beschikbaar, je bespaart een flink geldbedrag, je hebt twee jaar garantie en je draagt bij aan de circulaire economie.


Imagecredit: Arnel Hasanovic, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.